Kudus schiet Ajax naar kwartfinale KNVB-beker door treffer tegen FC Twente

Ajax is doorgestoten naar de laatste acht van de KNVB-beker. Het werd tegen FC Twente in Enschede 1-0 voor de Amsterdammers. Mohammed Kudus zorgde voor het enige doelpunt.

Ajax gaat door naar de laatste acht in de KNVB-beker - Foto: Pro Shots / Paul Meima

Zoals verwacht koos trainer John Heitinga tegen FC Twente voor een ongewijzigde basiself. Mohammed Kudus en Owen Wijndal kregen daardoor opnieuw de voorkeur boven Brian Brobbey en Calvin Bassey. De eerste kansjes voor de Tukkers waren voor oud-Ajacieden. Zo kapte Václav Černý met één actie twee verdedigers uit en schoot vol richting doel. De bal zeilde echter net naast.

Daarvoor had Anass Salah-Eddine doelman Gerónimo Rulli al getest met een afstandsschot. Ajax had het in de eerste helft moeilijk met het vechtvoetbal van Twente, waardoor de wedstrijd vaak werd onderbroken. Verder dan een schot van afstand van Steven Berghuis kwamen de Ajacieden niet. Een vrije trap van Dusan Tadic ging bijvoorbeeld ver over.

Mohammed Kudus - Foto: Pro Shots / Paul Meima

Virgil Misidjan had na de rust dé kans om Twente op voorsprong te zetten. Ditmaal was Rulli opnieuw spelbreker door de bal te keren. Kenneth Taylor dwong Unnerstall in de daaropvolgende aanval tot een redding. Dit bleek een startschot voor een betere fase van Ajax met kleine kansjes. Eerst ging een omhaal van invaller Francisco Conceicao over en ook Berghuis scoorde niet. Het was Kudus, die de score alsnog opende. De bal werd via Dusan Tadic bij de Ghanees gefrommeld en hij schoot raak: 0-1.

Ondanks een slotoffensief van Twente werd er niet meer gescoord, waardoor Ajax zich plaatste voor de kwartfinales. De loting -zonder AZ- is komende zaterdagavond rond 22.30 uur op ESPN. RKC Waalwijk is zondag de eerstvolgende tegenstander van Ajax.

Opstelling Ajax: Rulli; Rensch, Timber, Álvarez, Wijndal; Taylor (Bassey/76), Berghuis, Klaassen(Conceicao/58); Kudus, Tadic, Bergwijn (Brobbey/76)