Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Twee goals Berghuis en Brobbey bezorgen Ajax zege en blazen titelstrijd nieuw leven in

5 februari 2023, 14.08 uur · Aangepast 5 februari 2023, 22.11 uur · Door Milton Pus

Ajax heeft simpel gewonnen van SC Cambuur. Door doelpunten van Steven Berghuis (twee), Brian Brobbey (twee) en Dusan Tadic werd het 0-5. Berghuis en Brobbey scoorden voor het eerst sinds 23 oktober tegen RKC Waalwijk. De Amsterdammers stijgen naar de derde plek en staan virtueel één punt achter AZ en twee achter koploper Feyenoord. 

Steven Berghuis maakte er twee voor Ajax in Leeuwarden - Pro Shots / Ron Baltus

Net als tegen Excelsior Rotterdam koos John Heitinga tegen Cambuur voor Mohammed Kudus en Owen Wijndal in de basis. Brian Brobbey en Calvin Bassey begonnen op de bank. Vanaf het begin was Ajax veel sterker dan de Friezen. Dusan Tadic was in de beginfase de gevaarlijkste man bij de Amsterdammers. Hij schoot eerst een vrije trap nog naast, maar was na een kwartier alsnog trefzeker. De Serviër rondde een mooie aanval beheerst af: 0-1.

Even later mikte hij van randje zestien net naast. Via Steven Berghuis kwam Ajax op 0-2. Na een mooie solo van Kudus op de achterlijn, lepelde hij de bal op het hoofd van Berghuis. Cambuur kwam er nauwelijks aan te pas, maar kreeg wel twee grote kansen via Silvester van der Water. De Blaricummer had het vizier beide keren niet op scherp. Dat gold ook voor Kenneth Taylor, die faalde oog in oog met Robbin Ruiter. 

Tekst gaat verder onder de video

Na de pauze ging Ajax vrolijk verder met aanvallen. Zo kreeg Kudus een levensgrote kans. Opnieuw bleek Amsterdammer Ruiter spelbreker. Berghuis zorgde in de 64e minuut voor de definitieve beslissing in de wedstrijd. Na een een-tweetje met Tadic schoot de middenvelder snoeihard zijn tweede in het doel: 0-3. Voor het eerst sinds 23 oktober maakte hij twee goals in één wedstrijd voor Ajax. 

Brobbey viel in de slotfase in en bekroonde de invalbeurt met een goal. De bal kwam in de kluts voor zijn voeten en de spits mikte de bal achter Ruiter: 0-4. De ingevallen spits zorgde ook voor de vijfde en laatste goal van de wedstrijd. 

Door de overwinning stijgt Ajax virtueel naar plek drie op de ranglijst met twee punten minder dan Feyenoord en eentje minder dan AZ. De koploper speelt vanaf 14.30 uur tegen PSV en kan dus nog uitlopen op de Amsterdammers.

Opstelling Ajax: Rulli; Rensch (Regeer/86), Timber, Álvarez, Wijnda (Hato/73)l; Taylor (Fitz-Jim/86), Berghuis, Klaassen (Conceicao/86); Kudus, Tadic (Brobbey/73), Bergwijn

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52