Ga naar Content

Schipholherrie boven Uithoorn niet ernstig genoeg: bewoners geen recht op isolatie

Uithoornaars voelen zich vergeten in het programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om geluidhinder rondom Schiphol terug te dringen. Inwoners van de gemeente staan nu niet op de lijst voor het krijgen van gratis gevelisolatie. 

Een Airbus A330-900neo van Delta stijgt op vanaf de Aalsmeerbaan van Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Die isolatie is een eerste stap in een plan van het ministerie om de gezondheid van omwonenden van Schiphol te beschermen door geluidshinder te beperken. In Uithoorn zou die geluidshinder niet ernstig genoeg zijn.

Bewonersorganisatie PUSH Uithoorn veegt de vloer aan met de regeling van het ministerie van Infrastructuur. Volgens voorzitter Mirella Visser voldoet Uithoorn wel aan de eisen die ervoor nodig zijn om gratis te worden geïsoleerd. Visser benadrukt in de zienswijze van de bewonersgroep dat er zelfs woningen onterecht zijn geïsoleerd in Aalsmeer, Amstelveen en Zwanenburg, omdat er uiteindelijk minder overheen is gevlogen dan verwacht.

Volgens PUSH is de groei van Schiphol voor een groot deel voor de rekening gekomen van inwoners van Uithoorn, die onder de rook van de Aalsmeerbaan wonen. De bewonersorganisatie roept het ministerie op Uithoornaars dezelfde rechten en bescherming te bieden die andere bewoners in gelijkwaardige omstandigheden wel hebben gekregen.

'Slapeloze nachten'

Ook wethouder Schipholzaken Ferry Hoekstra trekt aan de bel in een zienswijze op de Regeling Gevelisolatie 2023. Hij noemt de situatie in zijn gemeente 'ernstig'. 

"Dagelijks ervaren onze inwoners dat ramen en deuren gesloten moeten blijven om de geluidsoverlast van vliegverkeer buiten te houden. Voor niet-geïsoleerde huizen geldt dat zelfs mét gesloten ramen en deuren het geluid van overkomende vliegtuigen doordringt in de woon- en slaapkamers", stelt Hoekstra in de zienswijze.

De wethouder ziet dat de geluidsoverlast Uithoornaars veel stress en slapeloze nachten bezorgt. "Zij vinden nauwelijks rust, ook omdat de geluidsoverlast in onze gemeente de laatste jaren vroeger begint en langer doorgaat."

Niet genoeg

Daarnaast blijft de gemeente Uithoorn erbij dat minder vliegen op Schiphol de enige maatregel is die écht zin heeft. "Het isoleren van woningen kan wel verlichting geven, maar [...] het verbetert de situatie binnen alleen als de ramen en deuren gesloten blijven."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]