Ga naar Content

Barbara de Reijke op traditionele wijze met huifkar geïnstalleerd als burgemeester Blaricum

Het heeft veel weg van een sprookje: de traditionele wijze waarop Barbara de Reijke woensdagavond is geïnstalleerd als burgemeester van Blaricum. Met een huifkar werd ze met haar gezin, vanuit Laren, haar nieuwe thuis Blaricum binnengereden. In de Dorpskerk kreeg De Reijke uiteindelijk haar ambtsketen om haar nek.

Barbara de Reijke komt aan met de huifkar - NH Nieuws

Als een soort sprookje komt Barbara de Reijke, vier op de bok van  de huifkar, Blaricum inrijden. Het ritje van het rijtuig begon bij het Larense Brinkhuis en reed via de Torenlaan Blaricum in, richting de Dorpskerk waar deze zogenoemde buitengewone raadsvergadering begon. Maar in de dorpskerk krijgt ze geen glazen muiltje, maar de Blaricummer ambtsketen .

Traditionele Blaricumse koets/huifkar

De traditie met de koets/huifkar (afhankelijk aan wie je het vraagt) stamt uit 1895. Toen werd burgemeester Hosang voor het eerst op deze feestelijke manier Blaricum binnengereden. Hij was namelijk de allereerste burgemeester van buiten boerendorp, zo vertelt dorpshistoricus Frans Ruijter in het programma NH Radio Lunchroom. "Daarvoor waren de burgemeesters vrijwel allemaal oudere boeren uit Blaricum." De boeren wilde hem op feestelijke wijze binnenhalen en een traditie was geboren.

De paarden die de huifkar voortrokken waren dan ook van de boeren zelf en mochten hierbij geen zadels dragen. Net buiten de dorpsgrens, vanaf de Grenslaan, werd de toekomstig burgemeester opgehaald en naar het toenmalige gemeentehuis gebracht. Tijdens het installatie van Joan de Zwart-Bloch in 2008 werd de bestemming gewijzigd van het gemeentehuis naar de Dorpskerk, omdat in deze periode de BEL-combinatie werd opgezet en de raadszaal van Laren, Blaricum en Eemnes in Eemnes kwam te staan. Daarna is de Dorpskerk de uiteindelijke bestemming gebleven. 

De traditie was overigens niet alleen maar voor burgemeesters buiten het dorp. Op deze manier werden ook de nieuwe priesters het dorp binnengereden. "Hierbij werden de paarden natuurlijk versierd met geelwitte linten, de Roomse kleuren." 

Waar de huifkar/koets iets weg heeft van Assepoester, is het binnen de kerk eerder een huwelijk. Aan de ene kant van de kansel zitten de familie en vrienden van De Reijke. Aan de andere kant zit haar tweede familie: de Blaricumse raad. 

Vooraan in het publiek zitten onder anderen de leden van het college, Gooise burgemeesters, een delegatie vanuit haar oude gemeente Ouderamstel en het lokale brandweerkorps en de wijkagenten van Blaricum. 

De tekst gaat door onder deze foto's.

Met applaus verschijnt De Reijke op het podium van de kerk, waarna er een flink aantal speeches de revue passeren en de officiële papieren ondertekend worden. Uiteindelijk krijgt De Reijke de ambtsketen om haar nek gehangen door haar voorganger Joan De Zwart-Bloch, waarmee De Reijke in het huwelijksbootje met Blaricum is gestapt. Na een korte toespraak sloot ze met haar nieuwe voorzittershamer deze bijzondere raadsvergadering af. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]