Stuntend FC Volendam duwt noodlijdend Ajax nog verder in de problemen

FC Volendam heeft op bezoek bij Ajax voor een stunt gezorgd. De ploeg van trainer Wim Jonk duwt zijn oude club met het 1-1 gelijkspel nog verder in de crisis. De Amsterdammers blijven namelijk voor de zevende wedstrijd op rij zonder zege in de eredivisie.

Op voorhand was de wedstrijd tussen Ajax en FC Volendam al een interessante. Het Nieuwe Oranje behaalde dit kalenderjaar liefst twee keer zoveel punten als de Amsterdammers. Alfred Schreuder wilde voortborduren op de tweede helft in de Klassieker tegen Feyenoord (1-1), want hij stuurde dezelfde elf namen het veld in. Opvallend bij Volendam was dat het zonder échte aanvallers speelde en slechts vier doelpunten in de basisopstelling had.

Een zeer verdedigend Volendam hield in de openingsfase eenvoudig stand tegen een slap Ajax. De supporters uitten in de vijfde minuut hun onvrede aan het adres van Schreuder door massaal met witte zakdoekjes te zwaaien en 'Schreuder rot op' te roepen. Daarmee gaven supporters gehoor aan de oproep vooraf van de F-Side.

Tekst loopt door onder de tweet.

Volendam-doelman Filip Stankovic moest in het eerste half uur slechts twee keer alert zijn op inzetten van Edson Álvarez. De Mexicaan schoot van afstand een meter naast en kopte de bal tegen Stankovic. Volendam trok zich ver terug en was genoodzaakt om vanuit de counter te spelen. Slechts twee keer lukte het om de oversteek richting Gerónimo Rulli te maken, maar voor rust bleef de teller op nul staan wat betreft het aantal schoten.

Crisis

Ajax was na de pauze meer bij de les en zocht de aanval. De verdedigers van Volendam moesten zich een aantal keren met hun hele hebben en houden voor de bal gooien om de bal te blocken. De crisis in Amsterdam werd in de 59e minuut nog een stukje groter voor de veelal uitgefloten Alfred Schreuder. Damon Mirani kopte FC Volendam op voorsprong uit een vrije trap van Carel Eiting: 0-1.

Ondanks een aantal aanvallende wissels kreeg Ajax weinig kansen. Brian Brobbey kreeg de bal nog wel een keer pardoes voor zijn voeten. Tot uitgespeelde kansen kwamen de Amsterdammers echter niet. Volendam werd zekerder aan de bal, maar liep tien minuten voor tijd alsnog tegen de gelijkmaker aan. Invaller Lorenzo Lucca kopte slim door op Mohammed Kudus, waarna hij de bal hard binnen ramde: 1-1.

Ajax perste er een waar slotoffensief uit, maar de grootste kans op de overwinning was nog voor FC Volendam. Henk Veerman wurmde zich langs doelman Rulli, maar werd op het nippertje van scoren gehouden.

Ajax blijft steken op de vijfde plaats in de eredivisie. Volendam heeft nu dertien punten uit achttien wedstrijden. Zondag gaat Ajax om 14.30 uur op bezoek bij Excelsior. FC Volendam ontvangt op datzelfde tijdstip hekkensluiter FC Groningen.

Opstelling Ajax: Rulli; Rensch (Lucca/76), Álvarez, Timber, Bassey (Kudus/60); Taylor, Klaassen, Berghuis; Tadic, Brobbey, Bergwijn (Conceição/60)

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Plat (Buur/70), Mirani, Mbuyamba, Flint, James (Veerman/77); Eiting, Sanchez, Twigt (Van Mieghem/77); Oristanio (W. Ould-Chikh/90), Murkin