Ga naar Content

Elke dag een rondje door de Cronjé: "Kijk eens omhoog"

In deel drie van de serie de Cronjé, volgt NH Nieuws vaste bezoeker Ruud Verzijlberg. Bijna elke dag loopt hij een rondje langs de winkels van de Generaal Cronjéstraat. "Ik moet mijn conditie op peil houden en het is een leuke straat", verklaart Ruud. In 1984 kwam hij om de hoek wonen en sindsdien doet hij er zijn boodschappen. "Toen was de straat nog langer omdat je ook winkels had op de Schoterweg, maar in principe kan je hier nu nog steeds alles kopen hoor!" 

Ruud loopt iedereen dag een rondje door de Cronje - NH Nieuws

Naast zijn dagelijkse boodschappen, geniet hij intens van de straat. "Je moet niet alleen in de etalages kijken, maar juist omhoog." 

Daar prijken de gevels van de panden die volgens Ruud de moeite waard zijn om te bekijken. "Ze komen uit begin van de vorige eeuw. Ze zijn prachtig."

Naast de gevels heeft Ruud warme herinneringen aan de braderieën die nog altijd jaarlijks in de winkelstraat worden gehouden. Vroeger stond daar ook HFC Haarlem-speler Piet Huijg met een kraam, die in de winkelstraat zijn sportwinkel had. 

"Na een wedstrijd liepen de fans dwars door de Cronjé over de auto's heen"

Ruud Verzijlberg, vaste klant in de Cronjé

"De basisspelers uit het Haarlemse elftal stonden dan gewoon spullen te verkopen", lacht hij. En wanneer er werd gevoetbald, ging er een hele stoet voetbalfans door de Cronjé naar het stadion. Dan was het volgens Ruud niet handig om je auto daar te laten staan.

"Soms ging dat op de terug weg wat minder vriendelijk”, herinnert hij zich. "Dan liepen de fans rustig over de auto's heen. Ja, dat heb ik echt gezien.

Cronjé onder de loep

De gemeente heeft het plan om de Cronjé aan te pakken. Zo ligt er een mobiliteitsplan en moet er meer groen komen. Daarom neemt NH Nieuws deze historische winkelstraat onder de loep en kon je gisteren al het artikel lezen over postzegelkoning Rob. 

Morgen richten we onze blik op Huijg Sport, de sportwinkel die is opgericht door een bekende voetballer. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]