Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Postzegelkoning Rob een van de grootsten ter wereld: "Heb alles in eigen beheer"

31 januari 2023, 12.00 uur · Aangepast 31 januari 2023, 14.52 uur · Door Michael van der Putten

Aan de buitenkant van zijn winkel bij de Cronjéstraat ziet het er wat donker uit, maar binnen is het een echt postzegelwalhalla, waar klanten van over de hele wereld postzegels bestellen. "We hebben zo'n twintigduizend klanten over de hele wereld. Kijk, eBay is groter, maar die verkoopt namens anderen. Wij hebben hier alles in eigen beheer." 

Postzegelkoning Rob verkoopt over de hele wereld postzegels. - NH Nieuws

De Generaal Cronjéstraat is een winkelstraat met een eigen karakter en een hang naar nostalgie. Dat komt niet in de laatste plaats door de bijzondere winkels, waar de eigenaar vaak nog zelf achter de toonbank staat.

Cronjéstraat onder de loep

Gisteren las je al op NH Nieuws dat de gemeente het idee heeft om de straat een flinke opknapbeurt te geven en daarom neemt NH Nieuws deze week uitgebreid de straat onder de loep. Vandaag in deel twee is 'Postzegelkoning' Rob Smit aan de beurt. Hij begon in 1983 met de verkoop van postzegels. 

Tekst gaat door onder de foto.

Werknemer zoekt naar postzegel - Michael van der Putten/NH Media

"Toen we opengingen, waren er nog vier andere postzegelwinkels in Haarlem. Toch was het op die eerste dag ontzettend druk, mensen stonden in lange rijen voor de deur".

"Als kind speelde ik al in de Cronjéstraat"

Rob Smit, postzegelhandelaar

Officieel zit de 61-jarige handelaar met zijn drie postzegelpanden in een zijstraat van de bekende winkelstraat, maar in alles voelt het alsof de zaak bij de straat hoort. Daar komt bij dat alle postzegels worden verstuurd vanuit de trein- en modelbouwwinkel om de hoek in de Cronjéstraat.

"Ik ben hier in de buurt geboren en speelde in de zestiger jaren als kind al in de Cronjé", zegt Smit. "Ik denk dat de straat van toen te vergelijken is met nu. Er is grote variëteit en veel kleinere winkeltjes." 

Tekst gaat door onder de foto.

Kasten vol met postzegels, Rob heeft er naar eigen zeggen miljoenen - Michael van der Putten/NH Media

Hij denkt even na. "Misschien zijn de branches veranderd. Vroeger had je boekenwinkels, een meubel- en behangzaak. Daar zijn nu veel afhaalrestaurant en uitzendbureaus voor in de plaats gekomen. Het is toch wel veranderd."

Gezellig ook wel

Als Rob de straat in drie woorden zou moeten omschrijven, kiest hij voor: gezellig, veelzijdig en uniek. "Het is hier best gezellig en de winkels zijn veelzijdig. En uniek omdat je er droog kunt lopen, dat is bijzonder als het regent."

Bij de plannen van de gemeente haalt Rob zijn schouders op. "Ik zie het wel gebeuren. Het is niet de eerste keer dat ze gaan veranderen."

Toekomst 

Een straat als de Cronjé heeft volgens Smit toekomst. "Enkel winkelen is wel moeilijk. Je ziet dan ook dat er steeds meer winkels komen die, net als wij, winkelen en internet combineren. Ook een internetwinkel moet zijn spullen ergens kwijt, waar kan je dat beter doen dan op een plek waar ook nog eens een klant binnen kan komen. Dus toekomst: ja."

Morgen volgt NH Nieuws Ruud Verzijlberg die bijna dagelijks een rondje loopt door de Cronjé.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]