Start van hoofdcontent

Velsen

nl

Papierfabriek Crown van Gelder: van regio-icoon tot faillissement

24 januari 2023, 20.00 uur · Aangepast 24 januari 2023, 20.21 uur · Door Jeroen Rooseboom de Vries

Het nieuws dat papierfabriek Crown van Gelder in Velsen-Noord faillissement heeft aangevraagd, slaat in als een bom in de regio. Het bedrijf bestaat al 126 jaar en is uitgegroeid tot een icoon in de IJmond. Generaties lang zorgde de fabriek voor werkgelegenheid, tot nu. Gisteren werd bekend dat de fabriek haar deuren sluit.

Papierfabriek Crown van Gelder sluit noodgewongen de deuren - Foto: NH Nieuws

De eerste papierrol kwam in 1896 van de machine. De fabriek was van Pieter Smidt en hij ging krantenpapier produceren. Die eerste rol werd gebruikt voor de Amsterdamse krant 'De Echo'. Een aantal jaar later werd ze volledig zelfvoorzienend omdat Van Gelder een aparte fabriek voor cellulose, een grondstof voor papier, liet bouwen. De zaken gingen goed, want in 1931 werkten er ruim 1200 mensen in of rond de papierfabriek.

Dan volgt een tegenslag. De fabriek loopt door de Tweede Wereldoorlog schade op en wordt zelfs geplunderd. Het duurt even voordat de productie weer op gang komt. In 1961 gaat Van Gelder samenwerken met het Amerikaanse bedrijf Crown Zellerbach. Daar vloeit ook de opvallende naam uit voort: Crown van Gelder. 

Tot aan de jaren '80 gaat het goed met de papierfabriek. Er werd een nieuwe papiermachine gebouwd die in 1964 door Prins Bernhard werd geopend. Die machine deed zijn werk zo goed dat er acht jaar later een tweede machine kon worden gestart.

Het eerste faillissement

Het is niet de eerste keer dat de papierfabriek failliet gaat. In 1981 verliezen 540 mensen hun baan nadat het moederbedrijf na vele reorganisaties kopje onder ging. Twee jaar later lukte het om een doorstart te maken met 260 man aan personeel.

Crown Van Gelder - Foto: NH Nieuws / Thomas Jak

Cor de Groot (60) uit Warmenhuizen maakte de wederopstanding van het bedrijf van dichtbij mee. Hij werkte van 1985 tot aan de zomer van 2019 in de fabriek. In de periode dat hij daar begon was de werkloosheid in Nederland groot. Zelf had Cor ook geen baan. "Mijn broer werkte al bij Van Gelder en die zei: 'Waarom kom je niet met mij mee?'" De Groot deed van alles binnen de fabriek. Zo werkte hij in het magazijn, testte hij papier, deed hij de EHBO en zat hij zelfs in de ondernemersraad.

Regionale functie

Eigenlijk kwamen bijna alle werknemers uit Noord-Holland, vertelt hij. "De meeste woonden in IJmuiden of Velsen. Maar ze kwamen ook uit Den Helder, Alkmaar en ook veel uit Heerhugowaard. In mijn beginperiode daar was het echt een grote werkgever. Je kon kiezen: of naar de hoogovens of naar de papierfabriek."

Naast dat de werknemers uit de provincie komen, draagt de fabriek ook maatschappelijk zijn steentje bij. Zo worden diverse lokale stichtingen gesponsord, blijkt uit de duurzaamheidscijfers over 2020. Denk dan aan de Stichting Vrienden van Velsen-Noord, de Stichting Papiergeschiedenis Zaanstreek en de Stichting dierenambulance Kennemerland.

"Het voelde als een soort familie. Alles kon en alles mocht."

Cor de Groot, voormalig werknemer bij Crown van Gelder

Cor werd in 2019 afgekeurd. Hij denkt nog altijd met veel plezier terug aan zijn tijd bij 'Van Gelder', zoals hij de fabriek zelf noemt. "Ik heb er al die jaren met plezier gewerkt. Zeker in het begin voelde het als een soort familie. Alles kon en alles mocht. Het was erg sociaal." De Groot is dan ook geschrokken van het nieuws. "Er werken nog steeds veel mensen van mijn leeftijd, die zijn nu de pineut. Het heeft me aangegrepen."

Het faillissement is slecht nieuws voor de iets meer dan tweehonderd overgebleven werknemers. Zij hopen dat het bedrijf een doorstart kan maken.

Reactie directeur

Miklas Dronkers, directeur van Crown van Gelder, heeft dinsdagochtend tegenover NH Nieuws gereageerd op het faillissement van zijn bedrijf. "Ik vind de situatie voor de medewerkers heel vervelend. We zijn te kwetsbaar gebleken om deze marktsituatie als zelfstandige onderneming het hoofd te bieden. Het is duidelijk dat wij in liquiditeitsproblemen zijn gekomen door een snelle afvlakking van de markt."

"We proberen nu het maximale te doen zodat de medewerkers een goeie toekomst krijgen: bij Crown Van Gelder of erbuiten. Of een doorstart mogelijk is? Ja, maar er is wel haast geboden."  

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.