Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

AZ profiteert optimaal van gelijkspel Klassieker met zege op Fortuna Sittard

22 januari 2023, 18.40 uur · Aangepast 22 januari 2023, 20.23 uur · Door Milton Pus

AZ heeft in eigen huis redelijk simpel gewonnen van Fortuna Sittard. Het werd 3-1 door doelpunten van Dani de Wit, Ximo Navarro (eigen goal) en Vangelis Pavlidis. Daardoor werd optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van koploper Feyenoord, de Alkmaarders stijgen naar de tweede plek met twee punten minder dan de Rotterdammers. 

Vangelis Pavlidis - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

AZ kwam in Alkmaar snel op voorsprong via Dani de Wit. De middenvelder kopte een voorzet van Jens Odgaard al na vier minuten binnen. AZ wilde doorpakken en was dichtbij de volgende treffer. Uit een puike voorzet van Milos Kerkez kopte Vangelis Pavlidis net naast. Door een overtreding van Zinho Vanheusden in de zestien, die de geblesseerde Sam Beukema verving, kreeg Fortuna een penalty. Burak Yilmaz schoot onberispelijk raak achter Mathew Ryan: 1-1. De debuterende doelman begon dus niet zo lekker aan zijn periode bij AZ. 

Odgaard zorgde binnen het halfuur voor de vernieuwde voorsprong voor de ploeg van trainer Pascal Jansen. Zijn voorzet werd in het doel gewerkt door verdediger Ximo Navorro: 2-1. Doelpuntenmaker De Wit werd hierna gewisseld, omdat hij geblesseerd was geraakt. Djordje Mihailovic was zijn vervanger. Vanheusden, die een ongelukkige wedstrijd beleefde, maakte nog bijna een eigen doelpunt, maar Ryan hield de bal nu wel tegen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jens Odgaard zette de 2-1 op het bord - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Het eerste speldenprikje van de tweede helft kwam van Limburgerse zijde. Inigo Cordoba trapte de bal uit een volley net naast het doel van AZ. Hierna hadden de Alkmaarders wel weer de overhand in de wedstrijd. Zo schoot Jesper Karlsson net naast het doel en gooide Vangelis Pavlidis het duel in het slot. Uit een voorzet van Yukinari Sugawara maakte de Griekse spits de bevrijdende 3-1.  

Na het doelpunt van Pavlidis kabbelde de wedstrijd rustig voort. Mihailovic schoot bijvoorbeeld vol in de handen van Ivor Pandur en de doelman was even later ook spelbreker op en schot van Odgaard.

Tekst loopt door onder de video.

Pascal Jansen over de winst op Fortuna Sittard - NH Nieuws

Dankzij de zege hijgt AZ nu koploper Feyenoord in de nek. De Alkmaarders hebben twee punten minder dan de Rotterdammers en staan boven PSV, FC Twente en Ajax. Go Ahead Eagles is woensdag de volgende tegenstander. De aftrap in Deventer is dan om 18.45 uur. 

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Vanheusden (Dekker/46), Hatzidiakos, Kerkez (M. De Wit/89); Reijnders, Clasie (Buurmeester/89), D. De Wit (Mihailovic/33); Odgaard, Vangelis Pavlidis, Karlsson

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52