Ga naar Content

Scholieren 'snuffelen' Zaanse luchtkwaliteit op de fiets: "Snel fietsen en neus dicht"

Met een sensor die je als een fietslampje aan je fiets hangt meten Zaanse scholieren hoe goed of slecht de lucht is als ze naar school fietsen. Hierdoor zien ze gelijk dat er in de bebouwde kom, langs wegen en bij fabrieken, veel meer fijnstof aanwezig is. "Het is gewoon heel erg vies", zegt de 14-jarige scholier Nynke.

Scholieren 'snuffelen' Zaanse luchtkwaliteit op de fiets. - NH Nieuws

"Ik heb niet echt een andere weg om naar school te gaan", vertelt de veertienjarige Chanoa. "Gewoon snel langs fietsen, neus dicht en adem inhouden." Zij heeft samen met andere leerlingen de luchtkwaliteit gemeten en verwerkt. Hun bevindingen presenteren ze aan gedeputeerde Jeroen Olthof.  "Het is niet heel schoon", zegt de veertienjarige Nynke. "En dat is niet goed voor het milieu en de gezondheid. Volgens de scholieren zijn de grote boosdoeners houtkachels, auto's en fabrieken.

Verantwoordelijkheid

De gedeputeerde fietste vandaag een blokje om met de jonge onderzoekers. Hij vindt het goed dat er steeds meer bewustwording bij de jongeren is. "Het is mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat die bedrijven steeds schoner worden." Nynke hoopt dat de gedeputeerde snel met de regels komt: zowel voor de fabrieken als voor de houtkachels. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]