Ga naar Content

Nooit meer spieken: blijvende controle schakers Wijk aan Zee

Als eerste schaaktoernooi ter wereld gaat de organisatie van het Tata Steel-toernooi ook de komende jaren alle grootmeesters door de metaaldetector halen. Dat zegt toernooidirecteur Jeroen van den Berg. Hij verwacht dat andere toernooi-organisaties deelnemers ook gaat scannen op de aanwezigheid van verborgen zendertjes.

Om vals spel te voorkomen, heeft Tata Steel Chess voorafgaand aan het 85ste toernooi enkele maatregelen afgekondigd. Behalve dat de schakers bij binnenkomst worden gescand op zendertjes, waarmee ze signalen kunnen doorkrijgen van een secondant, zullen de zetten op het bord met een kwartier vertraging op het internet verschijnen.

Er is ook een speciale scheidsrechter aangesteld die alles in de gaten houdt en het publiek mag geen foto's meer maken. Van den Berg: "In de wielrennerij heb je al jarenlang de doping als probleem en in andere bewegende sporten ook. Wij hebben híer mee te maken."

Tekst gaat verder onder de uitspraken van toernooi-directeur Van den Berg over het probleem van vals spel in het schaken.  

Schaaktoernooi - NH Nieuws

De maatregelen zijn het gevolg van (niet bewezen) beschuldigingen van wereldkampioen Magnus Carlsen aan het adres van de Amerikaan Hans Niemann. Volgens Carlsen zou Niemann bij een toernooi in Saint Louis vals hebben gespeeld. Niemann is niet uitgenodigd voor het schaaktoernooi in Wijk aan Zee, Magnus Carlsen wel. De Noor won het toernooi al acht keer.

Carlsen is na het eerste weekend met anderhalf punt gedeeld leider na remise tegen Fabiano Caruana en winst op Vincent Keymer. Carlsen deelt de eerste plaats met de Nederlander Anish Giri, de Oezbeek Abdusattarob Nodirbek en Ding Liren uit China. 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]