Ga naar Content

Stefan (32) zoekt al jaren naar een woning, maar nieuw puntensysteem stelt hem niet gerust

Waar het nieuwe puntensysteem voor de verdeling van sociale huurwoningen hoop moet bieden, raakt woningzoekende Stefan van Wijnen (32) uit Amstelveen juist nog meer ontmoedigd. De dertiger vindt dat de politiek haar ogen sluit voor het echte probleem: de ellenlange wachtlijsten.

Stefan zoekt naar woningen - Foto: NH Nieuws

Vooral spoedzoekers moeten dankzij het nieuwe systeem sneller aan een woning komen. Dat zijn bijvoorbeeld gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen, gescheiden ouders met kinderen of jongeren in een problematische situatie. Stefan is ook met spoed op zoek, maar verwacht niet dat zijn situatie schrijnend genoeg is om 'veel punten op te leveren.' Want in het nieuwe systeem draait het allemaal om wie de meeste punten heeft. Een schrijnende situatie kan veel 'situatiepunten' opleveren.

Stefan woont al zeven jaar in een tijdelijke studio in een voormalig ouderencomplex in Amstelveen. Hij kan ieder moment te horen krijgen dat het gebouw tegen de vlakte gaat en hij zijn spullen kan pakken. Geen ideale situatie als je 32 jaar oud bent en een toekomst wilt opbouwen. "Ik vind het hartstikke mooi dat er een beter beeld komt van mensen die in een moeilijke situatie zitten. Mensen die tussen wal en schip vallen, komen zo misschien wel aan bod. Maar voor het overgrote deel verandert er niks", vreest Stefan. 

Nieuw puntensysteem 

Vanaf vandaag gaat in vijftien gemeentes, waaronder Amstelveen, een nieuw puntensysteem gelden voor de verdeling van sociale huurwoningen. Wachttijd (inschrijfduur) is daarbij niet meer het enige criterium. Ook situatiepunten en zoekpunten gaan namelijk een rol spelen. Situatiepunten krijg je als de omstandigheden dringend zijn. Denk dan aan gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen of jongeren in een problematische situatie. 

Stefan zal waarschijnlijk weinig tot geen situatiepunten krijgen, maar als hij stug door blijft zoeken naar een woning zal hij wel veel zoekpunten 'verdienen'. Wie uiteindelijk de meeste punten heeft, kan de woning gaan huren.

Je zoekgedrag wordt gemonitord door Woningnet en Woonmatch en voor de aanvraag van situatiepunten kun je terecht bij een digitaal loket. 

Ook het tweede onderdeel waar woningzoekers vanaf vandaag punten op kunnen scoren; zoveel mogelijk zoeken, stemt Stefan niet positief. "Iedereen zoekt veel. Dan verandert er dus niks," denkt hij. 

Stefan zou het liefst zien dat het inschrijfproces wordt gecentraliseerd, zodat je in alle gemeentes kans hebt op een woning en niet alleen in de gemeente waar je staat ingeschreven. Maar de crisis op de woningmarkt wordt volgens hem niet opgelost door het zoeksysteem te veranderen. Hij heeft maar één boodschap aan de politiek: "Ga eens kijken wat mensen daadwerkelijk verdienen en bouw voor de gemiddelde Nederlander. Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd."

Stefan zoekt al jaren naar een woning - NH Nieuws

NH Nieuws sprak Stefan meer dan drie jaar geleden en maakte hier bovenstaande reportage over. Toen al was de destijds 28-jarige wanhopig op zoek naar een sociale huurwoning. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]