Ga naar Content
West-Friesland

10 duizend kilo appels van René liggen te wachten: "Meesten kiezen niet biologisch"

13 januari 2023, 07.00 uur · Aangepast 13 januari 2023, 12.35 uur
Door: Chantal Bos · Foto: Sander Huisman / WEEFF

Bij fruitteler René van der Aarde uit Hem liggen in een loods 10 duizend biologische appels te wachten om opgegeten te worden. Met de actie 'Red de appel-dag' komende zaterdag, wil hij zijn product meer onder de aandacht brengen. "Wij zien dat de meeste consumenten nog niet kiezen voor de biologische appel."

Het kost veel tijd, geld en moeite om de omslag naar biologische teelt te maken, ondervindt Van der Aarde. Die overstap neemt drie jaar in beslag, voordat een teler het keurmerk 'biologisch' mag dragen. 

"Je zit drie jaar met normale prijzen, met de kwaliteit van bio. Daar vang je nog niet extra voor. Die drie jaar ertussen krijg je een enorme inkomstendaling, vooral als het tegenzit en als je het nog niet helemaal in de vingers krijgt", zei Van der Aarde eerder tegen NH Nieuws.  

'Geen bewaarappel'

"Doordat het biologische appels zijn, is het geen bewaarappel. Het is een bioras dus er worden geen pesticiden gebruikt. En dat maakt dat ze vóór februari opgegeten moeten worden anders worden ze zacht en zijn ze niet meer goed", legt René uit. 

Dat er nu nog 10 duizend kilo in de koeling ligt, komt door het goede afgelopen seizoen. "We hadden dit jaar een hele goede appeloogst. De supermarkten liggen ook allemaal vol, dus ik kan ze nu niet kwijt en ze moeten toch echt op."

Voor één euro per kilo mag iedereen tussen 10.00 en 15.00 uur zelf zijn eigen tas, mand of krat komen vullen in Hem. René verwacht zaterdag een toeloop van enkele honderden mensen. "Uiteraard krijg ik ze niet allemaal weg in die ene middag." 

"Te vaak gaat het om ‘veel voor weinig’ zonder oog te hebben voor wat de aarde nodig heeft om voor ons te blijven zorgen"

René van der Aarde, fruitteler uit Hem

De komende paar weken zijn de appels nog goed en gaat hij er alles aan doen om nog liefhebbers te vinden. "Maar daarna worden ze verwerkt. Tot sap bijvoorbeeld, maar liever doen we dat niet."

De Europese Unie, provincie en het Rijk stimuleren de omschakeling naar biologisch. "Daarom willen wij met deze actie aandacht vragen voor dit mooie product en voor de afzet ervan.” Van de provincie kan hij ook deze actie-dag op steun rekenen.Gedeputeerde Ilse Zaal: “Om te komen tot een duurzaam voedselsysteem is het belangrijk dat er meer duurzame producten worden verkocht en dat de afstand tussen de producent en de consument zo klein mogelijk is."

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws in 2020 met René maakte: 

Fruitteler René van der Aarde maakt overstap naar bio. - NH Nieuws

De appels kunnen opgehaald worden op zaterdag 14 januari tussen 10.00 en 15.00 uur aan De Hout 13 in Hem. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]