FC Volendam zegeviert in belangrijke degradatiekraker tegen SC Cambuur

FC Volendam is dankzij een overwinning op SC Cambuur niet langer de hekkensluiter van de eredivisie. Mede dankzij een droomstart won de ploeg van Wim Jonk met 3-0 in Leeuwarden.

FC Volendam viert de 1-0 van Bilal Ould-Chikh - Foto: Pro Shots / Paul Meima

Bij FC Volendam was er gelijk een basisplaats toebedeeld aan Florent Sanchez Da Silva. De van Olympique Lyon gehuurde Fransman begon op het middenveld naast aanvoerder Carel Eiting in een 5-2-3 opstelling.

De nieuwe spelopvatting van Wim Jonk resulteerde in de openingsfase al gelijk tot het gewenst effect. In de achtste minuut was vleugelverdediger Derry John Murkin ontsnapt aan de defensie van Cambuur en legde de bal goed terug op Bilal Ould-Chikh. De rechtsbuiten van FC Volendam schoot de bal hard en hoog in de touwen voor de openingstreffer.

Op rozen

Nog geen minuut later konden de 310 meegereisde fans van FC Volendam opnieuw juichen. Robert Mühren werd van achteruit diep gestuurd door Xavier Mbuyamba en lobde de bal over Cambuur-doelman João Virginia heen voor de tweede treffer van de middag.

SC Cambuur-verdediger Marco Tol kan de 0-2 van Robert Mühren niet meer voorkomen - Foto: Pro Shots / Paul Meima

Na de bliksemstart verloor FC Volendam de grip op de wedstrijd. Cambuur was echter niet bij machte om grote kansen uit open spel te creëren. Wel kregen de Friezen een levensgrote kans uit een vrije trap. FC Volendam-doelman Filip Stankovic voorkwam met een miraculeuze redding de aansluitingstreffer, waardoor het 0-2 bleef bij de rust.

Fluitconcert

Na de thee ging SC Cambuur nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer. De verdediging van FC Volendam kwam desondanks nauwelijks in de problemen, wat leidde tot fluitconcerten van het thuispubliek. FC Volendam gooide zelfs een kwartier voor tijd de wedstrijd definitief in slot. Met zijn eerste balcontact kopte invaller Henk Veerman uit een voorzet de 0-3 eindstand binnen.

Door de overwinning wisselen SC Cambuur en FC Volendam van plek op de ranglijst in de eredivisie. De Friezen staan nu laatste en hebben acht punten. FC Volendam heeft één punt meer en staat zeventiende.

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Buur (Plat/58), Mirani, Mbuyamba, Benamar, Murkin; Eiting, Sanchez Da Silva; Oristanio (W. Ould-Chikh/81), B.Ould-Chikh (Antonioli/58), Mühren (Veerman/74)