Ga naar Content

Jules ontmoette voetbalkoning Pelé in Amsterdam: "Dat was tijdens mijn lunchpauze"

Het overlijden van de Braziliaanse voetbalkoning Pelé maakt bij menig voetbalfan wat los. Maar het roept tevens herinneringen op, zo ook bij Jules Polanen. De oud-Amsterdammer ontmoette in 1981 de Zuid-Amerikaanse grootheid in het Marriott Hotel, tijdens zijn lunchpauze. "Ik had de kriebels, maar Pelé stelde me gerust."

Foto:

In 1981 werkte Jules, die van Surinaamse afkomst is, bij een bank aan de Herengracht. Toen hij hoorde dat Pelé die dag in het Marriott zou zijn om een videospel te promoten, vroeg hij aan zijn leidinggevende of hij iets langer mocht pauzeren. Die toestemming gaf Jules niet alleen de mogelijkheid om zijn held te ontmoeten, ook heeft het hem een parel van een foto met zijn grote held opgeleverd. 

Tijd om een boterham weg te werken had Jules waarschijnlijk niet, want hij haastte zich eerst naar huis om iets anders te halen. Thuis verzamelde hij wat oude krantenknipsels bij elkaar van het moment dat Pelé in Suriname was. "Ik zat toen bij Transvaal en we speelden tegen de Braziliaanse club Santos. Daar was ik reservekeeper en zag Pelé toen voor het eerst", vertelt Jules vanuit het Amerikaanse Atlanta, waar hij sinds 1996 woont. "Die wedstrijd dat we tegen elkaar speelden wilde ik graag aan hem laten zien."

'O Rei!'

Bij de ingang van het Marriott werd al wel snel duidelijk dat het een besloten bijeenkomst was. "Het enige wat ik kon doen, was wachten tot ik Pelé zelf buiten kon spreken." Na een uur werd het wachten beloond en trok Jules de stoute schoenen aan. "Ik zei tegen hem: 'O Rei!'. Dat is een bijnaam van hem en betekent koning. Hij draaide zich gelijk om."

Jules liep toen op de voetballegende af. "Ik had natuurlijk de kriebels, maar Pelé stelde me gerust en sloeg een arm me heen." Jules, die toen een twintiger was, had met de voetballegende een gesprek over die ene wedstrijd van 1968 in Suriname. "Hij wist het nog en vond het heel leuk om terug te zien."

De twintiger van toen kon met de krantenartikelen in zijn handen en Pelé aan zijn zijde zo het Marriott binnenwandelen. "De beveiliging liet me toen binnen alsof ik erbij hoorde. Ik kreeg in het hotel ook gewoon een stoel toegewezen."

Pelé tijdens de persconferentie in het Marriott - Foto: Wikimedia Commons

In het hotel werd Pelé door de aanwezige journalisten bevraagd over het nieuwe computerspel. Aan het einde van het persmoment vroeg de organisatie of iemand nog een laatste vraag had. Jules stak toen zijn hand op. "Ik vroeg hem hoe het voor hem was om op 17-jarige leeftijd te debuteren voor de Braziliaanse selectie. Hij zei toen dat hij best zenuwachtig was, maar zich al snel thuis voelde bij de club." 

De lunchpauze van een halfuur van Jules werd uiteindelijk een break van ongeveer twee uur. Met een nieuwe ervaring op zak ging de jonge Amsterdammer terug naar zijn kantoor aan de Herengracht. "Mijn leidinggevende vroeg me gelijk of het gelukt was. Hij was daarna laaiend enthousiast. Nee, hij was niet jaloers. Het was gelukkig geen voetbalfan." 

'Pelé en Pollo'

De foto van het legendarische moment voor Jules werd door een fotograaf gemaakt. Later heeft hij het beeld opgevraagd bij de maker. Dit beeld werd maar liefst drie keer ingelijst en opgehangen. "Het hangt nu in mijn woonkamer en in de kantine van SV Real Sranang, daar heb ik jarenlang gevoetbald." De foto hangt er inmiddels tientallen jaren met als onderschrift 'Pelé en Pollo'. "Ja, dat is mijn bijnaam", lacht Jules.

Real Sranang werd in 1960 opgericht door Surinaamse migranten en had ook een stamkroeg in de buurt van Amsterdam Centraal. Hoewel die kroeg niet meer bestaat, konden alle bezoekers jarenlang de ontmoeting van Jules met de Braziliaan zien. 

De voetballegende overleed vorige week op 29 december. Sinds die dag gebruikte Jules zijn foto met Pelé als profielfoto op social media. Dat is niet onopgemerkt gebleven. "Ik werd daarna gebeld door vrienden, kennissen en onbekenden over die foto. En nu zelfs door een journalist."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]