Ga naar Content

Gerelateerde videos

Maarten Spanjer gaf Pelé ooit een handtekening: "Zo iemand kan je dat niet weigeren"

AMSTERDAM - In de serie Iconen voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is het acteur en schrijver Maarten Spanjer.

Maarten Spanjer gaf Pelé ooit een handtekening: "Zo iemand kan je dat niet weigeren." - Foto: Robert Jan de Boer

biografie

naam: Maarten Spanjer

geboren: Amsterdam, 24 oktober 1952

beroep: acteur, schrijver, presentator, voetballer

erelijst: Gouden Roos, Montreux 1995

Maarten Spanjer is een veelzijdig kunstenaar: van acteren en presenteren tot schrijven. Ooit was hij zelfs profvoetballer bij FC Amsterdam. Maar daarover zijn we snel uitgepraat. "Voor die klasse kwam ik net te kort", vat Spanjer zijn voetbalcarrière kort en bondig samen. 

Veelzijdig

"Met acteren heb ik uiteenlopende dingen gedaan", begint Spanjer zijn antwoord op de vraag  naar zijn sterkste punten. "Ik heb in films gespeeld en aan satirische programma's meegewerkt. Ook van het televisieprogramma Taxi kan je niet zeggen dat het met goed of slecht acteren te maken heeft. Het heeft eigenlijk meer te maken met het feit dat je heel goed jezelf kan zijn voor een camera. Schrijven, dat beheers ik wel. Of laat ik zeggen, ik ben wel tevreden als het af is." 

Schrijven

Schrijven doet Spanjer nog steeds naar hartenlust. Voor zijn verhalen kan hij dan ook flink putten uit zijn eigen belevenissen. Dat is natuurlijk niet al te moeilijk voor iemand die het leven altijd ten volle heeft gevierd. Eén van die mooie verhalen gaat over zijn ontmoeting met de Braziliaanse sterspeler Pelé. Hij heeft daarvan een foto als bewijs. Spanjer is daarop te zien terwijl hij iets op een papiertje schrijft. Wat precies, weet hij niet meer. Maar het is de aanleiding voor een mooi verhaal.

"Je kan Pelé toch geen handtekening weigeren"

maarten spanjer, schrijver

"Jaren later kwam die foto nog eens van pas", vertelt Spanjer. "Toen een restauranteigenaar, die alles wist van Braziliaans voetbal, vroeg of ik soms een bekende Nederlander was. 'Ach', antwoordde ik: 'dat valt wel mee'. Maar bij het volgende bezoek had ik de ingelijste foto bij me. 'Kijk', zei ik. 'Hier geef ik Pelé een handtekening. Zo iemand kan je dat niet weigeren'. Sindsdien kreeg ik altijd het beste tafeltje en een gratis fles dure wijn."   

Taxi

Grote bekendheid kreeg Spanjer dankzij het populaire programma Taxi. Hij sprak als taxichauffeur met zijn klanten, die niet wisten dat ze aan een televisieprogramma meededen. Het leverde hem zelfs een Gouden Roos op tijdens het festival van Montreux, het meest prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma's op televisie.

Spanjer: "Dan win je in Montreux de Gouden Roos en in Nederland word je niet eens genomineerd voor de Gouden Televizierring. Dat heb ik nooit zo goed begrepen."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.