Ga naar Content

Oud-klimaatburgemeester Trees na kwartier eenzaam demonstreren weggestuurd

Trees had haar naakte paspop, borden en vlaggen nog maar net klaargezet, maar aan haar eenzame demonstratie bij station Hilversum werd al snel door de politie een einde gemaakt. Voormalig klimaatburgemeester van Hilversum Trees Lammers wilde daar de hele week van zonsopgang tot zonsondergang demonstreren om 'het gezapige en suïcidaal consumerende Gooi wakker te schudden.' 

Voormalig klimaatburgemeester duikt op bij station Hilversum - Foto:

Het is nog pikkedonker als de 64-jarige Trees met haar naakte paspop genaamd Dolle Mina, vlaggen en kartonnen borden met leuzen aankomt bij de centrumzijde van station Hilversum. Op een campingstoeltje wil ze de reizigers met de neus op de klimaatfeiten drukken. 

Normaal zou het nu spitstijd zijn, maar vanwege de kerstvakantie is het behoorlijk rustig rond het station. De mensen die langslopen kijken even verbaasd om of lezen snel de teksten op de eigenhandig beschilderde borden. 'Bewaar je munten, ik wil verandering. Climate Change' is erop te lezen. Wanneer mensen dichtbij komen knoopt de voormalig klimaatburgemeester van Hilversum een praatje aan.

Naakt op het spoor

Trees werd lokaal bekend toen ze vorig jaar als klimaatburgemeester van de mediastad uit 'haar ambt' werd gezet. Ze kreeg deze titel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om zo haar mede-Hilversummers te inspireren om wat aan het klimaat te doen.

Lees ook

Maar haar eerste dag in het ambt besloot ze half naakt op een spoor in het Westelijk Havengebied in Amsterdam te zitten. Het doel: een kolentrein tegenhouden. De tweede dag werd ze weer opgepakt, namelijk in het hoofdkantoor van de ING. Daar demonstreerde ze door met medestanders in de aankomsthal zichzelf van te ketenen en deuren te blokkeren. Dat was in de ogen van het ministerie niet de bedoeling. Uiteindelijk werd ze dan ook 'ontslagen' uit haar officieuze ambt. 

Politie

De demonstratie is nog geen tien minuten bezig als de politie aan komt rijden. Een vergunning om te demonstreren heeft Trees niet aangevraagd, maar in haar ogen heeft ze die ook helemaal niet nodig aangezien ze in haar eentje demonstreert. Wel zegt ze de politie kort te hebben gebeld om haar demonstratie aan te kondigen. Daar denken de drie aanwezige agenten anders over.

Nadat ze kort bellen met de gemeente wordt de eenzame demonstratie beëindigd. Trees krijgt een boete en haar borden en spandoeken worden ingenomen. "Daar ben ik behoorlijk pissig over." Dolle Mina mag ze houden. "Maar tot Drie Koningen blijf ik de mensen wakkerschudden", zegt ze strijdlustig.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]