Ga naar Content

Roel begeleidt de winnaars van de Postcodekanjer uit Heemskerk: "Opeens ben je miljonair"

58,9 miljoen euro te verdelen onder één postcode in Heemskerk. De meesten hebben opeens een gespekte bankrekening van wel 2,2 tot 5,2 miljoen euro. Het jetset leven is dichterbij dan ooit: villa's, Rolls-Royces, glazen champagne en kilo's kaviaar. Toch? "Nee, hoor. Sommigen gaan een dag minder werken", aldus Roel Eleveld, prijswinnaarbegeleider bij de Postcodeloterij. 

Winnaarsbegeleider Roel Eleveld - Fotograaf Jurgen Jacob Lodder - Foto:

Om om te kunnen gaan met de plotselinge miljoenen is Roel er om de winnaars bij te staan. Hij helpt ze met de media-aandacht en zorgt ervoor dat de winnaars niet te snel allerlei rigoureuze keuzes te maken.

Nadat de gelukkigen in de prijzen zijn gevallen kunnen velen vaak nog niet geloven wat er allemaal gebeurd is. Om die reden worden er bijeenkomsten georganiseerd. "Vandaag halen we de mensen bij elkaar zodat ze in ieder geval even samen kunnen zijn en dezelfde ervaring kunnen delen. Gisteren was ik bij de bekendmaking en vandaag hebben we samen met de winnaars ontbeten."

Tijdens dat ontbijt bespreekt de begeleiding met de prijswinnaars wat er allemaal op ze af is gekomen. "Deze week is dat heel veel. Vanmorgen hebben de winnaars financieel advies gekregen van een adviseur. Iedereen heeft namelijk zijn eigen financiële situatie. We vragen de mensen op te schrijven wat ze willen aanschaffen. Zijn het zonnepanelen? Een uitbouw, of misschien een schenking? Vervolgens krijgen ze een persoonlijk advies op maat. Dan hebben ze een richting."

Oude vrienden

Bij het winnen van zo'n prijs komt nogal veel op de winnaars af. Roel helpt hen met alle belangstelling van de pers en hun omgeving. "Hoe je daarmee omgaat, dat bepaalt iedereen zelf. Wij gebruiken bijvoorbeeld alleen voornamen en nooit achternamen" Zo kan het zijn dat  oude vrienden gaan vragen: 'Goh! Ik zag je op TV. Hoe is het nu met je?' "We raden dan aan niet teveel aandacht aan ze te besteden. Daarnaast ligt het geld ook niet achter de voordeur."

'Het is niet zo dat mensen meteen verhuizen naar villa met zwembad'

Roel Eleveld, prijswinnaarbegeleider

Nuchter volk

En dan hoor je opeens bij de rijkste groep van Nederland. "Ja, dan kan je niet zeggen: 'Zoek het maar uit'. Het is niet zo dat mensen meteen verhuizen naar een villa met zwembad. We zien dat het overgrote deel blijft wonen waar ze wonen. Wel wordt er vaak een nieuwe uitbouw gedaan of een nieuwe keuken gekocht. Volledig stoppen met werken gebeurt niet vaak. Wel gaan sommigen van vier na drie dagen per week. Daar is nu simpelweg de ruimte voor. Daarnaast wordt vaak geschonken aan kinderen en kleinkinderen. Nederlanders zijn niet zulke big spenders. We blijven een nuchter volk."

De begeleiding krijgen de winnaars net zolang als ze dat zelf willen. "Deze eerste weken zijn het heftigst, en daarna daalt het besef in en ebt de media-aandacht weg. We hebben ook 'lotgenoot'-dagen, waar mensen kunnen terugblikken op deze tijd. Zo'n dag hadden we afgelopen week met de winnaars van vorig jaar, en dan zie je ook dat de winnaars nog met beide benen op de grond staan. Van de elf winnaars is er maar één iemand verhuisd."

Caroline Tensen met winnaars Ria en Jan - fotograaf Jurgen Jacob Lodder - Foto:

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.