Ga naar Content

Zaanse kerstshoppers besparen niet op lekker eten: "Met kerst moet alles kunnen"

Door de dure boodschappen en hoge prijzen voor energie dreigt kerstmis een extra duur geintje te worden dit jaar. Toch hebben veel winkeliers in de Zaanstreek het juist extra druk. "Het is zeker tien procent meer dan vorig jaar", zo klinkt het.

Slager Gijs Tange weet wel raad met deze kalkoen - Foto: NH NIeuws/Jeroen Rooseboom de Vries

Kees is samen met zijn vrouw net klaar met het halen van zijn kerstinkopen in winkelcentrum Westerkoog. Tenminste, bijna. "Later deze week moeten we nog even verse dingen halen. Normaal gesproken letten we wel op de prijzen door de inflatie, maar met kerst moet alles kunnen. We gaan gourmetten en de schotel halen we bij de keurslager. Alle kinderen komen thuis, dus dan letten we niet zo op het geld." Toch denkt Kees wel een beetje om zijn portemonnee. "Dat kratje bier was wel in de aanbieding", lacht hij. 

"De gourmetschotels blijven het populairst, die staan nog steeds op nummer één", vertelt slager Gijs Tange terwijl hij een aantal grote lappen vlees in stukjes snijdt. "De rest varieert heel erg. Het ene jaar wil iedereen hertenbiefstuk, het volgende jaar wild zwijn. Dat verschuift ieder jaar." 

Slagerijen zijn winnaars

Hij vertelt dat de verkoop dit jaar beter gaat dan vorig jaar, toen er nog coronabeperkingen golden. "Die periode hebben mensen benut om zelf beter te worden in koken, denk ik. De slagerijen zijn daarvan de winnaars."

Een nieuw soort hapjesschotel is erg in trek in zijn zaak, vertelt hij. "Dit jaar zijn de partypannen heel erg populair. Dat is een pan vol met hapjes, zoals sateetjes, balletjes en kipkluifjes." Bij deze pan hoeft de klant alleen nog maar de stekker in het stopcontact te doen en te wachten tot de hapjes warm zijn, legt hij uit.

"Als je lekker wil eten, moet je niet naar de supermarkt gaan"

Slager Gijs Tange

Zijn klanten geven een stuk meer uit in zijn winkel in vergelijking met vorig jaar. "Daar ontkomen ze niet aan, want de prijzen zijn sky high gegaan. De prijzen van nu zijn wel 20 procent hoger dan die van vorig jaar." De klandizie lijdt daar niet onder. "Kwaliteit gaat toch boven alles. Als je lekker wil eten, moet je niet naar de supermarkt gaan."

Noord-Hollanders besparen wél degelijk tijdens de feestdagen

Veel Noord-Hollanders houden wel iets meer de hand op de knip in aanloop naar de feestdagen. Zo zetten mensen de kerstverlichting minder vaak aan en vieren mensen kerst eerder, om de duurdere prijzen in de supermarkten rond de kerst te mijden. Dat blijkt uit cijfers van het NH Nieuws-panel.

Veruit de meeste mensen die meededen aan het panel letten meer op de kosten dan normaal. Veertig procent van de leden pakt juist wél groots uit: dat doen ze bijvoorbeeld omdat de coronacrisis de afgelopen twee jaar roet in het eten heeft gegooid. 

Kerstpakketten

Emmy, van wijnhandel Allemanja Vinotheek in Zaandijk, heeft het ook extra druk dit jaar, vertelt ze tussen het vullen van dozen met allerlei lekkers door. "Het is wel 10 procent meer dan vorig jaar. Ik denk dat het komt doordat mensen met kerst alle zooi van het afgelopen jaar even willen vergeten."

Ze voorziet ook bedrijven van kerstpakketten. Dat loopt als een tierelier. "De pakketten zijn groter en duurder. Maar het hele jaar is eigenlijk super geweest. Het helpt wel dat ik een eigen pand heb en dat ik alles zelf doe. Als ik extra personeel nodig heb, vraag ik mijn man", lacht ze.

Tekst gaat verder onder foto. 

Emmy heeft het razend druk in haar Vinotheek - Foto: NH NIeuws/Jeroen Rooseboom de Vries

Niet bij iedere Zaanse ondernemer gaan de zaken voor de wind rond kerstmis. Paul Samuels, eigenaar van Le Cockelon in Koog aan de Zaan: "Na de zomer is het wel minder geworden. Vroeger moesten we rond de kerst continu goederen bijbestellen, maar dat hebben we nu niet."

Hij vermoedt dat dat komt doordat zijn zaak vrij veel luxeartikelen verkoopt. "Alles wordt duurder en de mensen reageren daarop. Je moet het je wel kunnen veroorloven om dit soort dingen te doen. We hopen dat de klanten dat op een verstandige manier doen, maar ook dat ze wel blijven komen. Dat is voor ons ook van belang."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.