Ga naar Content

Hilversumse buurthuizen kunnen deuren niet extra openen voor dorpsgenoten die in de kou zitten

Nagenoeg alle Hilversumse buurtcentra kunnen deze winter niet helpen met het bieden van een warme plek voor dorpsgenoten die thuis in de kou zitten omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen. 

Wijkcentrum De Geus. - Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum heeft gekeken of de buurtcentra de deuren per dag langer kunnen openen, zodat er de hele dag door een warme ontmoetingsplek is voor mensen die thuis in de kou zitten. Dat gebeurde op verzoek van de gemeenteraad, die graag zou willen dat buurtcentra de verwarming aanzetten en meer mensen opvangen. 

Lees ook

Alleen wijkcentrum De Kruisdam in de Hilversumse Meent heeft aangegeven meer uren open te kunnen gaan en meer activiteiten te kunnen verzorgen voor deze groep. Dat zorgt wel voor een extra kostenpost van 16.000 euro, zo is doorgegeven aan de gemeente. 

De andere zeven buurtcentra, geven aan dat er weinig rek in de openingstijden zit. Veel Hilversumse wijkcentra melden dat hun openingstijden al heel ruim zijn en er beperkte ruimte is om uit te breiden. Dat heeft te maken met een tekort aan vrijwilligers, maar ook omdat de buurtcentra op bepaalde tijden worden verhuurd aan andere groepen. 

Niet veel behoefte

Daarnaast klinkt ook terug dat er vanuit Hilversummers vooralsnog niet zoveel behoefte is aan extra uren open. 

Buurthuizen kunnen een centrale rol spelen door in deze tijden van hoge energieprijzen en stijgende energiearmoede meer Hilversummers een warme plek aan te bieden. Dat scheelt de inwoners stookkosten, terwijl ze in hun wijkcentrum onder de mensen zijn. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]