Start van hoofdcontent

WESTKNOLLENDAM

nl

Drugslab in loods waar flinke brand woedde in Westknollendam

25 november 2022, 11.59 uur · Aangepast 25 november 2022, 12.36 uur · Door Redactie

De fikse brand die vorige week donderdag woedde in een loods aan de Industrieweg in Westknollendam is volgens de politie mogelijk veroorzaakt door een drugslab. Bij de brand raakte niemand gewond.

Foto: schade brand westknollendam 5 - VLN Nieuws - Sam de Joode

De brandweer was de hele middag bezig om de brand te bestrijden. Volgens de veiligheidsregio was er ook een explosie geweest in de loods waarna de brand is ontstaan. Na de brand werden in het pand restanten van een drugslab gevonden en gevaarlijke stoffen.

De politie vermoed dat er waarschijnlijk tijdens een drugsproductieproces iets misgegaan is waardoor de brand ontstond. De recherche doet nog onderzoek.

Op de foto hieronder is de ravage na de brand te zien. De tekst gaat door na de foto.

Foto: schade brand Westknollendam 4 - VLN Nieuws - Sam de Joode

Volgens een van de buurmannen waren er in het pand waar de drugslab zat alleen in het weekend mensen in het pand en waren de ramen altijd geblindeerd. 

Naast een drugslab zat er ook een autobedrijf en een wijnopslag van Rijkhoff, die een winkel en een wijnbar in Wormerveer heeft, in de loods gevestigd."De hele voorraad is volledig uitgebrand", vertelde een medewerker van de winkel. De eigenaren zijn flink aangeslagen. "Gelukkig hadden we net de winkel aangevuld, maar er is ook heel veel verloren gegaan", zegt de medewerker. Ook zij hebben geen idee wat de oorzaak van de brand is.

Groei drugslabs in Noord-Holland

Drugsproductie wordt een steeds groter probleem in Noord-Holland. Niet alleen neemt het aantal hennepplantages toe, ook is er een stijging van het aantal drugslabs waarin synthetische drugs zoals XTC en amfetamine worden geproduceerd.

Zo was werden er in 2019 op vijftien locaties chemisch drugsafval gevonden en zijn er 4 synthetische drugslabs ontmanteld. Tot midden november 2020 werden er 10 drugsproductie locaties opgerold, 8 opslaglocaties aangetroffen en 6 dumpingen gevonden. En tot begin maart 2021 zijn er 6 drugsproductie locaties opgerold, 15 opslaglocaties aangetroffen en 12 dumpingen gevonden. 

Wil jij weten hoe je een drugslab kunt herkennen? Kijk dan op www.nhdrugsalert.nl

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]