Start van hoofdcontent

HOLLANDS KROON

nl

Dochters Hannie Bakker bij Opsporing Verzocht: 'Het was vreselijk om haar daar te zien'

22 november 2022, 22.23 uur · Aangepast 23 november 2022, 00.12 uur · Door Redactie

Het NPO-programma Opsporing Verzocht besteedde vanavond aandacht aan de coldcasezaak van Hannie Bakker uit Winkel. Haar dochters deden hun verhaal aan de hand van een aangrijpende reconstructie. "Ik voelde dat er iets niet goed was."

Foto: Politie

In het programma vertellen de dochters van Hannie over de avond van 26 april 2017, de avond dat hun moeder fataal werd mishandeld. "Onze moeder had kantinedienst. Ik vroeg hoe het ging. Toen vertelde ze dat het niet zo heel druk was en dat ze al lekker thuis zat." Later appte Hannie ook nog met een vriendin.

"Het was vreselijk om haar daar te zien liggen, op de grond naast het bed"

Dochter hannie bakker

De volgende dag ging één van haar dochters langs bij de woning van Hannie aan de Limmerschouw in Winkel. Ze zou namelijk met haar kleinkinderen naar de vrijmarkt gaan, maar de destijds 68-jarige vrouw kwam niet opdagen. "Ik had een paar keer gebeld, maar ze nam niet op. Ik deed de deur open, want ik had een eigen sleutel. Het voelde anders, dat er iets niet goed was."

In de reconstructie is te zien hoe de actrice die de dochter van Hannie speelt de trap oploopt, richting de slaapkamer. Ze roept om haar moeder, maar krijgt geen gehoor. Als ze de slaapkamerdeur open doet, ziet ze haar moeder. "Het was vreselijk om haar daar te zien liggen, op de grond naast het bed. Ik kon wel zien dat het heel ernstig was."

Coma

Hannie was zo ernstig mishandeld dat ze uiteindelijk zes weken in coma in het ziekenhuis lag voordat ze overleed.  Daardoor heeft ze niet kunnen vertellen wat haar is overkomen. "Het was best zwaar om te zien dat ze in coma lag. Wordt ze wel wakker?", vroeg één van de dochters zich af. "Je hebt altijd hoop dat het goed komt. Ik snap niet waarom iemand zo'n lieve vrouw dit heeft aangedaan. Ik begrijp het niet."

Ze zijn blij met de hernieuwde aandacht die de zaak van hun moeder heeft gekregen. "Wij vinden het heel fijn dat het opnieuw opgepakt wordt, want het is heel moeilijk om zo lang in onzekerheid te zitten. We weten niet wat er gebeurd is en waarom. Dat willen we heel graag weten."

Met posters wordt in het dorp aandacht gevraagd voor de coldcasezaak van Hannie Bakker - Foto: NH Nieuws / Laura Gremmee

DNA-sporen

Koos Venema van de politie Noord-Holland was in de studio aanwezig om toelichting te geven op de zaak. Hij vertelt dat er na de beroving DNA-sporen zijn gevonden op het plaats delict. "We hebben DNA-sporen veiliggesteld, maar die hebben nog niet tot een oplossing geleid. De afgelopen maanden hebben we gekeken of we op een andere manier bij de dader of daders kunnen komen."

Zo heeft de politie bijvoorbeeld de hulp van een aantal recherchepsychologen ingeschakeld. "We hebben hen gevraagd of ze een profiel konden maken van de dader of daders. Zij geven aan dat het iemand kan zijn die in die periode vrij jong was." De politie gaat ervan uit dat de daders uit de buurt komen, omdat ze goed wisten dat er 's avonds weinig verkeer is op de Limmerschouw in Winkel en ze zo ongestoord hun gang konden gaan.

Ook vertelde de zegsman van de politie dat er inmiddels twintig tips binnen zijn gekomen over de dood van Hannie Bakker. Voor de gouden tip is 25.000 euro uitgeloofd. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play