Ga naar Content

'Cillessen is uit vorm' en Van Gaal spreekt naakte spelers via FaceTime

"Een hele mooi groep", zo omschreef bondscoach Louis van Gaal zijn WK-selectie aan het begin van de afsluitende persconferentie. Hij heeft twee nieuwelingen in zijn keurkorps opgenomen: Jeremie Frimpong en Xavi Simons. "Ik vond het wel komisch dat er zo veel gesproken werd over welke spelers wel en welke niet. Terwijl ik honderd keer heb aangeven dat het een fantastische groep is." De afvallers lichtte hij vanochtend via FaceTime in.

Bondscoach Louis van Gaal tijdens de afsluitende persconferentie voor het WK - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Van Gaal begon zijn afsluitende persconferentie met een betoog hoe het proces voorafgaand aan de selectie ging. Hij had Amsterdammer Frimpong al eerder willen oproepen, maar dat ging niet door wegens een blessure. "Xavi Simons is de laatste maanden opgekomen, omdat hij een reeks goede wedstrijden heeft gespeeld in de Nederlandse competitie."

Volgens de bondscoach was het geen eenvoudige taak om de selectie samen te stellen. Het afgelopen jaar werd er iedere dinsdag een scoutingsvergadering. "Ik denk dat meer dan zestig spelers zijn gevolgd door meerdere scouts, zodat ik niet een eenzijdig beeld krijg. Buiten het feit dat ik heel veel wedstrijden kijk vanuit mijn stoel."

"Ik denk dat meer dan zestig spelers zijn gevolgd door meerdere scouts, zodat ik niet een eenzijdig beeld krijg"

bondscoach van GAAL

FaceTime en naakte spelers

"Ik heb vanmorgen een uur en drie kwartier besteed om via FaceTime de elf spelers af te zeggen", vervolgt Van Gaal. "Dat was een zware kluif. Bij sommigen had ik tranen in mijn ogen, wegens onze band. Ik heb naakte spelers gezien, omdat ze nog in bed lagen. Eigenlijk kan ik nu zeggen: bedankt voor uw komst en tot in Qatar", sloot hij grappend zijn betoog af.

"Volgens mij is nú het WK en niet over vijf weken, als hij bij mij traint of bij Frans Hoek traint. Vorm is een heel moeilijk begrip"

BONDSCOACH LOUIS VAN GAAL

Hij had aangegeven niet in te gaan op individuele gevallen, maar deed dat uiteindelijk toch. Zo ook over oud-doelman van Ajax, Jasper Cillessen, een van de afvallers. "Ik weet niet of jij wedstrijden ziet, maar die is de laatste weken niet in vorm. Volgens mij is nú het WK en niet over vijf weken, als hij bij mij traint of bij Frans Hoek traint. Vorm is een heel moeilijk begrip." Van Gaal weet nog niet wie zijn eerste keeper in Qatar wordt.

Wereldkampioen?

"In de doelstellingen van de KNVB voor het WK staat geschreven dat we de kwartfinale moeten halen", licht Van Gaal toe. Lachend: "Wereldkampioen? Dat vind ik wat overdreven doelstelling, bij het vorige bestuur was kwartfinales. Dat is realistischer. Wij maken wel grote kans om wereldkampioen te worden en daar gaan we ook voor."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52