Ga naar Content

Amper Engels en geen Nederlands spreken: toch schittert Christos Giousis bij Telstar

Christos Giousis kwam binnen bij Telstar met een uitgesproken doel. De Griekse buitenspeler wilde twintig doelpunten maken bij De Witte Leeuwen. Inmiddels staat de teller pas op twee doelpunten en drie assists. Tijd om kennis te maken met de Griek die volledig op zichzelf is aanwezen in Nederland.

Christos Giousis doet het met handen- en voetenwerk bij Telstar - NH Sport / Stephan Brandhorst

Giousis komt van het eiland Skiathos, voor de kust van de plaats Volos. Toen hij twaalf was, verhuisde hij naar Athene om het doel van profvoetballer na te jagen. "Daar waren voor mij meer gelegenheden", zegt Giousis. Hij belandde bij familie in de hoofdstad. In de jeugd van Olympiakos kwam hij terecht en na twee jaar pikte AEK Athene hem op. Daar schopte Giousis het tot het tweede elftal, waar hij vorig jaar zeventien treffers in de competitie maakte.

Inmiddels is Giousis de dertiende Griekse speler in het Nederlandse betaalde voetbal. Vangelis Pavlidis en Pantelis Hatzidiakos bij AZ zijn daarvan de bekendste. "Ik denk dat hij de nieuwe Griekse superspits gaat worden", zegt Wally Bakas van Rhodos, het Griekse restaurant op Plein 1945 in IJmuiden. "Ik heb gezegd dat hij zijn doel van minimaal twintig doelpunten moet bijstellen naar vijfentwintig. Dat moet hij makkelijk redden."

"Ik heb gezegd dat hij zijn doel van minimaal twintig doelpunten moet bijstellen naar vijfentwintig. Dat moet hij makkelijk redden"

wally bakas, grieks restaurant rhodos

Afgelopen zomer was hij met AEK Athene op trainingskamp in Alkmaar en maakte daar indruk op de technische staf van Telstar. "Binnen twintig minuten waren we volledig overtuigd", zegt Telstar-trainer Mike Snoei. "Hij is een rustige introverte jongen en een moderne speler."

Lint van vijftig auto's

De zaken waren afgehandeld en Giousis werd gepresenteerd bij de Velsenaren. Een appartement in Zandvoort werd geregeld en binnen de kortste keren had hij een auto van de club. "Het schijnt dat hij een lint van vijftig auto's achter zich had", vertelt Snoei over het mooiste moment van zijn aanwinst. "Hij durfde niet harder dan 30 kilometer per uur."

"Hij durfde niet harder dan dertig kilometer per uur"

telstar-trainer mike snoei

Samen met zijn vriendin woont Giousis in Zandvoort en heeft hij uitzicht op zee. Toch is het voor hem een redelijk eenvoudig en eenzaam bestaan. "Als ik thuis kom, kijk ik heel veel sport. Tennis, biljart en zelfs tafeltennis. Daarnaast speel ik veel FIFA en kook ik eten met mijn vriendin."

Taalkloof

Inmiddels is hij twee maanden in Nederland en maakt hij indruk binnen de lijnen. Toch wordt hij binnen de selectie van Telstar wel als het buitenbeentje gezien. Vooral doordat de taal een enorme barrière voor hem vormt. "Nederlands vind ik moeilijk. Engels probeer ik wel, omdat ik dat belangrijk vind."

Komende vrijdag speelt Giousis met Telstar de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. De wedstrijd is live te volgen in de radio-uitzending van NH Sport.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52