Ga naar Content

Verdriet na stallingbrand: "Ik noemde mijn camper mijn oude dame"

Een dag na de brand die de loodsen van een caravanstalling in Heerhugowaard in de as legde is pas goed te zien hoe groot de schade is. Van de tientallen caravans en campers is nauwelijks iets meer over. Veel bezitters komen polshoogte nemen en komen tot de treurige conclusie dat hun tweede huis op wielen totaal verbrand is. 

Foto:

Een voor een komen bezitters van campers en caravans in de stalling naar de Middenweg toe. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan een zorgelijke rimpel in het voorhoofd. Op dronebeelden die we maakten is duidelijk te zien hoe de brand heeft huisgehouden. Van de loodsen en alles wat erin stond is niets meer over.

"Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen, het is allemaal spul wat er staat en dat is natuurlijk erg, maar persoonlijke ongelukken zijn erger", zegt een eigenaar die zijn bezit in vlammen op zag gaan. Alle eigenaren hebben een verhaal over het bezit dat verloren ging. 

Zie hieronder de video waarin de eigenaren van campers en caravans zich uitspreken over het verlies en de brand. 

Verdriet na brand caravanstalling - NH Nieuws

Een van de mensen die komt kijken hoorde het nieuws op de radio en is toch maar even komen kijken. "Ik heb mijn camper al twintig jaar en hij is in topconditie." Twee weken geleden heeft hij zijn kampeerauto na een mooie vakantie bij de stalling ingeleverd en of hij goed verzekerd is weet hij eigenlijk niet. Dat wordt nog uitgezocht, maar dat vindt deze eigenaar minder van belang; hij vindt het gewoon triest en ook sneu voor de eigenaar.

Op de vraag of hij erg aan zijn camper gehecht was breekt de zon door op zijn gezicht. "Jazeker", zegt hij. "Ik noemde 'm altijd mijn oude dame, ik heb 'm al bijna twintig jaar." 

Een schitterende vent

Alle getroffenen die we spreken haasten zich te zeggen hoe erg ze het vinden voor de eigenaar van de stalling. "Voor de eigenaar, een schitterende vent, alles keurig op orde, vind ik het ook heel erg, misschien wel erger dan voor ons, maar het is niet anders", zegt een van de caravan eigenaren.

"Ze kijken al gauw naar de dagwaarde en daar koop je niets voor terug"

Getroffene stallingbrand

Dezelfde getroffene op leeftijd vertelt dat hij en zijn vrouw vijf jaar geleden besloten nog één keer een caravan te kopen. De laatste caravan, waar ze nog een jaar of twintig plezier van hoopten te hebben. Dat plezier is ze door de rampzalige brand niet gegund. Ze zijn verzekerd maar veel vertrouwen dat ze een soortgelijke caravan kunnen terugkopen heeft de man niet:  "Ze kijken al gauw naar de dagwaarde en daar koop je niets voor terug."

Tekst gaat verder onder de video. 

Drone-beelden van de brand - Jur Stam

Onderzoek

In de loop van de vrijdagochtend verschijnt er een politiebusje met agenten in overalls die gewapend met fototoestellen en koffertjes het terrein betreden. Op hun rug staat dat ze van de afdeling forensische opsporing zijn. Ze gaan ongetwijfeld op zoek naar de oorzaak van het inferno dat gisteravond voor veel onrust zorgde in Heerhugowaard. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]