Ga naar Content

Eerste plan voor oplossen wateroverlast Larense Brink klaar, maar gemeente open voor alternatieven

Laren heeft een eerste plan op tafel liggen om de al jaren spelende wateroverlast door felle regenbuien op de Brink aan te pakken. Met een grote waterkelder bij de Brink moet regenwater sneller weg lopen. Toch staat de deur nog op een kier voor betere plannen, bewoners mogen meedenken. 

Foto: Gemeente Laren

Laren heeft nu nog een groot probleem als het extreem hard regent. Dan loopt het hele centrum onder water, omdat het regenwater van hoger gelegen delen van het dorp naar beneden stroomt. Daarnaast kan het vele water op de Brink geen kant op, omdat het regenwaterriool overloopt. 

Het gebeurde de afgelopen jaren meerdere keren dat het water tot aan de enkels stond en putdeksels boven kwamen drijven. 

Het aanpakken van de wateroverlast op de Brink is slechts een onderdeel van een veel groter plan om Laren 'regenklaar' te maken. Door het hele dorp worden huizen van het riool afgekoppeld, zodat het water op natuurlijke wijze wegstroomt. 

Lees ook

Waterkelder onder de Brink

Het aanleggen van de waterkelder onder de Brink is wel het voornaamste onderdeel van het werk. Toch was er twee jaar geleden veel onrust over het plan. Volgens een eerste plan zou het markantste stukje Laren onherstelbaar worden aangepast en zouden tientallen bomen worden gekapt, tot woede van veel Laarders. 

Het plan voor de waterkelder lijkt op meer steun te kunnen rekenen. De gemeente Laren presenteert het plan volgende week voor het eerst aan bewoners. Dan worden inwoners gevraagd kritisch mee te denken en te kijken naar waar het beter kan of met een ander plan te komen. "Er ligt een oplossing die geschikt is. Maar het kan misschien nóg beter", zegt wethouder Fris Westerkamp. "Of misschien hebben bewoners of ondernemers een ander idee dat net zo goed werkt. Dat willen we allemaal inventariseren en daar nemen we ook de tijd voor."

Stap voor stap

De komende maanden gaat Laren met bewoners stap voor stap de laatste puzzelstukjes voor het regenplan leggen. Halverwege volgend jaar wordt er een klap gegeven op het plan. Wanneer de definitieve aanleg van de waterkelder - of het betere alternatief - op de rol staat, moet nog worden bepaald. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]