Ga naar Content

Laarders protesteren tegen bomenkap op geliefde Brink: "Een historische dwaling"

LAREN - Gewapend met vlaggen en lintjes om de bomen te markeren hebben tientallen Laarders vanochtend geprotesteerd tegen de aanstaande bomenkap op hun geliefde Brink, het centrum van het dorp. Meer dan veertig bomen moeten daar plaats maken voor een soort grote vijver om wateroverlast tegen te gaan. 

Foto: Caspar Huurdeman Fotografie

De Laarders hebben er grote problemen mee dat er op de groene Brink van de ongeveer honderd bomen die er staan, pakweg veertig gekapt gaan worden. Dat moet een zogeheten 'wadi', een grote kale kuil, opleveren waar regenwater mee opgevangen kan worden. 

Laren heeft al jaren last van wateroverlast als er een paar flinke hoosbuien vallen. De afgelopen jaren stroomde de Brink van het dorp met regelmaat over als het hard plensde. Het water komt van hogere delen van het dorp naar beneden stromen en zorgt dan voor veel overlast. Door de grote kuil te laten volstromen met regenwater zouden de problemen moeten worden opgelost.

Monumentale Brink 'wordt gesloopt'

De gemeenteraad van Laren gaf afgelopen maand haar akkoord om aan de slag te gaan met de aanpak van het probleem op de Brink. De lokale politieke partij Liberaal Laren strijdt al langer tegen het plan. De oppositiepartij noemt het plan een 'historische dwaling' en 'karaktermoord'. Los van dat de partij twijfelt of het dure plan überhaupt wel werkt, vindt het dat de monumentale Brink 'gesloopt' wordt door het plan. 

De demonstranten, een groep van ongeveer 70 Laarders, markeerden met rood-witte linten de tientallen honderd jaar oude eiken om aan te geven hoeveel gevolgen de bomenkap gaat hebben en nogmaals aandacht te vragen voor het probleem.

Veel ophef

Hoe het nu verder gaat, is afwachten. Want hoewel de gemeenteraad al haar akkoord heeft gegeven en de omstreden plannen daarmee weer een stap dichterbij zijn, rommelt het nog flink in Laren.

Veel bewoners keren zich tegen het plan en ook politiek gezien is er nog ophef. Coalitiepartij Larens Behoud heeft voor komende zaterdag een extra algemene ledenvergadering gepland om haar leden, vanwege de onrust, over het plan te praten en te kijken wat er nog mogelijk is. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]