Na Feyenoord-thuis gaat AZ ook in Rotterdam onderuit bij Excelsior

Voor de tweede opeenvolgende keer heeft AZ in de eredivisie verloren van een ploeg uit Rotterdam. Nadat vorige week Feyenoord met 3-1 te sterk was, maakte de ploeg van trainer Pascal Jansen vanmiddag een lelijke uitglijder tegen Excelsior. De nummer dertien van de ranglijst versloeg AZ met 2-1.

AZ-doelman Verhulst incasseert tegen Excelsior de 1-0 van Horemans - Foto: Pro Shots / Mischa Keemink

Al vroeg in de wedstrijd nam Excelsior brutaal de leiding. Een vrije trap van Marouan Azarkan werd door Siebe Horemans met het hoofd in de verre hoek binnengeknikt. Het scheelde weinig of AZ had in de 10e minuut langszij gekomen. Dani de Wit schoot de bal van net buiten het strafschopgebied tegen de bovenkant van de lat.

De Alkmaarders werden daarna gevaarlijk met een schot van Pantelis Hatzidiaksos (voorlangs) en een vrije trap van Jesper Karlsson die naast zeilde. De thuisploeg zag Lazaros Lamprou in kansrijke positie rakelings naast schieten. In de 32e minuut was het wel raak. Azarkan dook vrij op voor keeper Hobie Verhulst en rondde beheerst af: 2-0

Tekst gaat verder onder de tweet.

Dubbele wissel

In de 38e minuut had Jansen genoeg gezien en volgde een dubbele wissel. De gepasseerde Yukinari Sugwara kwam binnen de lijnen voor Maxim Dekker, terwijl Myron van Brederode plaatsmaakte voor Yusuf Barasi. Opvallend genoeg betraden beide invallers het veld zonder dat ze een warming-up hadden gedaan. Hun inbreng veranderde het spelbeeld voor rust niet.

Na drie minuten in de tweede helft was AZ wel succesvol. Tijjani Reijnders trok de bal vanaf de achterlijn voor en de vrijstaande Sugawara kon simpel de 2-1 binnenschieten.

Na een uur spelen had Dani de Wit voor de tweede keer in dit duel pech toen zijn kopbal van dichtbij op de paal eindigde. AZ zette aan, kreeg nog een aantal goede kansen, maar Excelsior bleef met het nodige kunst en vliegwerk overeind. Doelman Stijn van Gassel redde in blessuretijd subliem op een inzet van Mayckel Lahdo.

Yukinari Sugwara maakt haast na zijn 2-1 tegen Excelsior - Foto: Pro Shots / Mischa Keemink

AZ blijft na het verlies bij Excelsior op de vierde plaats in de eredivisie staan en ziet het verschil met koploper Ajax oplopen naar vijf punten. Met de Conference League-wedstrijd tegen Apollon Limassol meegerekend, heeft AZ de laatste drie wedstrijden allemaal verloren. Donderdag spelen de Alkmaarders in Liechtenstein tegen FC Vaduz.

Opstelling AZ: Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Dekker (Sugawara/38), Kerkez; Reijnders, D. de Wit (Bazoer/74), Clasie: Karlsson (Lahdo/82), Odgaard en Van Brederode (Barasi/38)