Ga naar Content

Oorzaak duikdrama Amstelveens zwembad bekend, Arbeidsinspectie waarschuwt duikers

Het dodelijk ongeluk van afgelopen zondag in het Amstelveense zwembad De Meerkamp is veroorzaakt door het gebruik van een duikfles en een kraan die officieel niet bij elkaar horen. De schroefdraad aan de buitenkant van de kraan was van een ander type dan de schroefdraad aan de binnenkant van de fles. 

Foto ter illustratie (niet de flessen uit het artikel) - Foto: Adobestock

Door de druk is de kraan losgeschoten en heeft het slachtoffer dodelijk geraakt, concludeert de Arbeidsinspectie na een eerste onderzoek. Bij het duikdrama in het zwembad kwam een instructeur van duikvereniging Nemo om het leven.  

Bij gebruik van dezelfde typenummers schroefdraden is er geen risico. Maar als er afwijkende typenummers worden gebruikt, kan door de druk in de fles de kraan losschieten, waarschuwt de Arbeidsinspectie

'De kraan heeft de duikinstructeur dodelijk getroffen'

Nederlandse Arbeidsinspectie

Duikers wordt geadviseerd goed te controleren of de typenummers overeenkomen. Op de hals van de fles staat het typenummer schroefdraad van de fles, op de ring van de kraan het typenummer van de kraan. 

Slijtage

Op sommige flessen is door slijtage het typenummer niet meer leesbaar. Die flessen mogen niet meer worden gebruikt, vindt de Arbeidsinspectie. 

Zo'n veertig mensen waren getuige van het fatale ongeluk, dat gebeurde toen de instructeur met de fles in zijn handen op de rand van het zwembad stond. De man is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. 

Tweede slachtoffer

Eerder vandaag werd bekend dat er na de explosie ook iemand onwel is geworden in het clubhuis van de vereniging. Dat slachtoffer maakt het goed, meldt het bestuur.  

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]