Ga naar Content

Handvol messen ingeleverd bij wapeninleveractie in West-Friesland

Tijdens de wapeninleveractie in de gemeenten Stede Broec en Drechterland vorige week zijn in totaal vijf messen ingeleverd. "Vijf ingeleverde messen betekent vijf minder op straat", zegt woordvoerder Yolanda van Helmond hierover. 

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Gemeenten maken zich grote zorgen dat er steeds meer jongeren, ook in West-Friese dorpen, met een steekwapen op zak lopen. Het is gevaarlijk en vaak illegaal. "Wapens horen niet thuis in onze samenleving", stelt burgemeester Michiel Pijl van Drechterland. "Met deze inleveractie willen we het signaal afgeven dat een wapen dragen niet normaal is. En dat we dat ook nooit gewoon gaan vinden."

Woordvoerder Yolanda van Helmond laat weten dat de gemeente Drechterland niet verbaasd is dat er weinig wapens zijn opgehaald. Ze vertelt dat burgemeester Pijl eerder een gesprek heeft gehad met jongeren en dat zij al lieten doorschemeren het mes niet in te zullen leveren. Ook de 14-jarige West-Friese Sam gaf eerder aan WEEFF/NH Nieuws aan het niet te doen. "Ik ga het mes niet inleveren. Ik heb ervoor betaald."

Stilte bij jongerencentrum

Bij jongerencentrum Inventas in Grootebroek konden steekwapens ook ingeleverd worden, maar daar bleef het stil. "De jongeren willen of durven het niet in te leveren", denkt jongerenwerker Jillis. "Misschien dat we toch moeten kijken naar een andere locatie of de campagne op een andere manier moeten gaan inzetten."

De gemeenten vinden elk mes dat is ingeleverd een stap in de goede richting. En: "We blijven ons inzetten hiervoor." Woordvoerder Yolanda van Helmond geeft aan dat de gemeenten de inleveractie zullen gaan evalueren, waarna ze gaan bekijken hoe ze de volgende campagne in gaan zetten.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]