Ga naar Content

Gevolgen busstaking vallen mee, meeste bussen rijden zoals gewoonlijk

De gevolgen van de busstaking vandaag lijken mee te vallen. Vakbond FNV Streekvervoer riep hun leden op te gaan staken voor een betere cao, maar toch zitten veel buschauffeurs gewoon achter het stuur. FNV weet pas aan het einde van de dag hoeveel chauffeurs precies hebben gestaakt.

Station Haarlem - Foto: NH Nieuws/Jelle Dijkstra

Ongeveer de helft van de chauffeurs is lid van de vakbond en volgens FNV-woordvoerder Casper Schrijver ligt het percentage van de stakers ongeveer net zo hoog als de vorige keer. "De opkomst ziet er goed uit en zal rond de 70 procent liggen", laat hij weten. 

Amstelland-Meerlanden

In de zuidelijkste regio's van de provincie Amstelland-Meerlanden is daar volgens vervoerder Connexxion weinig van te merken. "Het overgrote deel van de chauffeurs in die omgeving is gewoon aan het werk, dus bijna alle ritten worden gereden. En ook van en naar Schiphol is de dienstregeling intact", zegt hij. "94 procent van de chauffeurs is aan het werk." Maar, dat percentage kan nog veranderen omdat een deel van de chauffeurs een middag- of avonddienst heeft. 

Haarlem

In Haarlem is het op het Stationsplein bedrijvig als altijd. Bussen komen en gaan. Toch rijdt niet alles, dertig procent van de bussen staat daar stil. Reizigers tussen IJmuiden en Amsterdam, Beverwijk en IJmuiden en Beverwijk en Zaandam hadden rond het middaguur pech. 

Alkmaar

Op station Alkmaar zorgt de staking vandaag voor lichte chaos. Sommige bussen rijden ineens wel, anderen komen ondanks de planning helemaal niet opdagen en op de digitale borden is helemaal geen informatie te vinden. Een niet-stakende buschauffeur moet toegeven dat het voor de reizigers wel erg onduidelijk is op deze manier. 

De buschauffeur staakt niet omdat hij het er niet mee eens is. Hij vindt dat de vakbonden samen op één lijn moeten zitten. "Anders blijft deze situatie zich voordoen. Maar ik moet zo aan het werk. Even een wit boterhammetje en dan ga ik de weg weer op."

De stakingen in het streekvervoer duren nog tot en met vrijdag. Of de gevolgen mee blijven vallen zal nog moeten blijken. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.