Ga naar Content

Gevolgen busstaking in Haarlem beperkt: "70 procent rijdt"

Op het busstation van Haarlem is vanochtend weinig te merken van de busstaking. Veruit het grootste deel van de bussen rijdt gewoon, hoewel het een stuk rustiger is vanwege de herfstvakantie en door werkzaamheden op het spoor tussen Haarlem en Amsterdam. 

Het busstation van Haarlem aan het einde van de ochtend - Foto: NH Nieuws / Jelle Dijkstra

Op het Stationsplein is het een komen en gaan van bussen. Vrijwel elke minuut verlaat een bus het plein: streekbussen, NS-touringscars en de R-Net dubbeldekkers rijden af en aan. Vrijwel alle belangrijke lijnen rijden, een enkele stadsbus valt uit. 

Dat beeld wordt bevestigd door een woordvoerder van Connexxion, die in een excelbestand bijhoudt welke bussen wel of niet rijden. "Het beeld in de regio Haarlem-IJmond is dat 70 procent rijdt”, zegt ze. “We hopen dat dat de komende dagen ook zo blijft." 

tekst loopt door

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een woordvoerder van de stakende vakbond FNV verwachtte vanochtend dat ongeveer de helft van de bussen niet zou rijden. Alleen FNV-chauffeurs staken, de andere vakbond - CNV - bereikte eerder wel een akkoord over een nieuwe CAO. 

Onzekerheid

De aangekondigde staking, die nog tot en met vrijdag duurt, roept wel onzekerheid op bij de reizigers. Zo ook bij twee die vrouwen staan te wachten op de bus 385 naar IJmuiden. "Ik hoop dat 'ie komt", zegt een van hen. “We zijn onderweg naar een theatervoorstelling." Niet veel later stopt de bus bij het perron en vertrekken ze richting de havenstad. 

Een oudere vrouw komt net aangelopen. "Wat een gedoe weer, ik moet naar Zandvoort”, verzucht ze. "Ik reis al zestig jaar met de bus. Ik hoop dat deze gaat." 

tekst loopt door

Naast de gebruikelijke lijnbussen vertrekken er vandaag ook veel NS-bussen vanaf station Haarlem - Foto: NH Nieuws / Jelle Dijkstra

Toch zijn er ook bussen die uitvallen. Vooral de lijnen die op veel plekken stoppen, gaan niet. Volgens de app 9292, waar de actuele vertrektijden in worden bijgehouden, hebben reizigers tussen IJmuiden en Amsterdam, Beverwijk en IJmuiden en Beverwijk en Zaandam aan het einde van de ochtend pech. 

Maar de een z'n dood, is de ander zijn brood. Op het Stationsplein staan iets meer taxi's dan normaal. Zij proberen te profiteren van de uitgevallen bussen en treinen. "Ja, ik merk er wel wat van", zegt een taxichauffeur, terwijl hij wacht op een volgende klant. "Ik stond hier gisteren ook, maar vandaag is het wel iets drukker."

Loterij

Dat het soms een ‘loterij’ is om met de bus te gaan, is voor reizigers in de regio Haarlem - IJmond niet nieuw. Door personeelstekort heeft Connexxion afgelopen week al flink moeten snijden in de dienstregeling. In plaats van de uitgebreide winterdienstregeling, wordt er deze periode met een uitgeklede ‘vakantiedienstregeling’ gereden

De aanpassing in de dienstregeling is een reactie van het bedrijf op de chaos die is ontstaan door personeelsuitval. Hierdoor kwamen bussen soms onverwachts niet opdagen. Dit zorgde voor veel ergernis bij reizigers. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]