Ga naar Content

Nauwelijks hinder door staking busvervoer in regio's Amstelland en Haarlemmermeer

Reizigers in de regio's Amstelland en Haarlemmermeer ervaren vooralsnog nauwelijks tot geen overlast van de staking in het busvervoer. Dat lijkt te maken te hebben met de lage stakingsbereidheid: minder dan één op de tien chauffeurs heeft het werk vanochtend neergelegd.

94 procent van de buschauffeurs in de regio werkt vandaag - Foto: NH Nieuws

Dat zegt een woordvoerder van vervoerder Connexxion, die in de regio Amstelland-Meerlanden het busvervoer verzorgt. "Het overgrote deel van de chauffeurs in die omgeving is gewoon aan het werk, dus bijna alle ritten worden gereden. En ook van en naar Schiphol is de dienstregeling intact." 

Doel voorbij

Waar vakbond FNV eerder vandaag de verwachting uitsprak dat de helft van de bussen niet rijdt, is daar vanochtend in de zuidelijkste regio's van de provincie in ieder geval nog geen sprake van. "94 procent van de chauffeurs is aan het werk", vertelt de woordvoerder van Connexxion, om daaraan toe te voegen dat dat percentage in de loop van de dag nog kan veranderen. "Want een deel van de chauffeurs heeft middag- of avonddienst."  

Volgens woordvoerder Caspar Schrijver van FNV zegt het aantal bussen dat uitvalt niet per se iets over de stakingsbereidheid.  "Omdat er ook besmet werk is", licht hij toe. "Voor sommige bussen die uitvallen omdat chauffeurs staken wordt vervanging geregeld, zodat die bussen toch rijden. Dat hoort niet, want dan ga je aan het doel van de staking voorbij. Maar het gebeurt wel." 

Lees ook

Schrijvers weet niet exact hoeveel chauffeurs in de regio deelnemen aan de staking. "De helft van de chauffeurs is lid van de FNV, en van hen staakte bij de vorige staking ongeveer zeventig procent, dus dat is dertig procent in totaal", licht hij toe. 

Dat er later vandaag alsnog massa's mensen zullen stranden, ligt volgens Connexxion niet voor de hand. Tegelijk kan de vervoerder niet uitsluiten dat sommige reizigers in de regio alsnog hinder van de staking zullen ondervinden. "Er kan een enkele bus uitvallen of met vertraging rijden."  

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]