Ga naar Content

Kleine windmolen kan nu ook een plek krijgen bij poelier Barry in Hoogwoud

Ondernemer Barry Dam, die een poeliersbedrijf heeft in Hoogwoud, mag mogelijk binnenkort een kleine - erfgebonden - windmolen op zijn perceel neerzetten. Volgens hem biedt dit kansen om de torenhoge energieprijzen te drukken. "Uiteindelijk willen we het hele jaar zelfvoorzienend zijn."

Foto: Michiel Baas/NH Nieuws

De eerste geïnteresseerden melden zich al bij de gemeente Opmeer. Eén daarvan is Barry Dam die een poeliersbedrijf runt in Hoogwoud. Met het oog op de toekomst heeft hij in de afgelopen tien jaar al de nodige verduurzamingsslagen gemaakt. "We zijn volop bezig om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. We zien links en rechts kleinere ondernemers omvallen en dat willen wij natuurlijk voor zijn."

Zo heeft Barry al 300 zonnepanelen en een zonneboiler geplaatst. "Daar plukken wij nu de vruchten van. Hoewel ons energieverbruik is toegenomen, hebben we stabiele zomermaanden met veel zon achter de rug. Daardoor blijft de situatie nog behapbaar, ook voor onze klanten. We hoeven onze kosten niet door te berekenen. Dus dit is eigenlijk een win-winsituatie."

Geen weerstand

Maar omdat zijn koelcellen en vriezers 'overuren' draaien, heeft hij het hele jaar energie nodig. Een 'erfmolen' biedt daarin een oplossing. "Dan kan een kleine windmolen een interessante optie voor ons zijn. Uiteindelijk willen we het hele jaar zelfvoorzienend zijn. Zon en wind vullen elkaar dan mooi aan."

Waar normaal veel verzet is tegen de mogelijke komst van (grote) windmolens in een dorp, valt het in Hoogwoud nog mee. "Het gaat om windmolens tot 15 meter op boerenerven. Ze hebben er geen last van, omdat 'ie achterop ons perceel staat. Het werpt ook geen schaduw op de omgeving. Ook andere agrariërs in Opmeer reageren enthousiast, omdat ze met hun energievraag worstelen. Nu is het afwachten tot we een vergunning kunnen aanvragen."

Tekst gaat door onder de foto.

Barry Dam wijst naar de plek: "Hier moet de 'boerenmolen' komen te staan" - Foto: Michiel Baas/NH Nieuws

Kantelpunt voor Opmeer

Een beslissing die opmerkelijk is te noemen, omdat Opmeer bekend staat om haar verzet tegen de komst van windmolens. Tussen 2002 en 2006 nam de gemeenteraad nog een motie aan waarin de politiek zich tegen de komst van windmolens keerde.

Ook wethouder Herman ter Veen (Duurzaamheid) liet onlangs nog weten dat windmolens niet aan de orde zijn. Waarom nu wel? "We krijgen al verzoeken binnen van agrariërs of ze een kleine windmolen op hun erf kunnen plaatsen. Ook zijn de tijden veranderd: de vraag naar het zelf opwekken van energie, vanwege de stijgende energieprijzen, is toegenomen. Met kleinere windmolens kunnen we op korte termijn ondernemers en agrariërs helpen. Of het dit jaar nog gaat lukken, is nog even afwachten."

Want eind september werd een motie - ingediend door het CDA, de VVD, Lokale Partij Opmeer (LPO) en PvdA/GroenLinks - door een grote meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

Toch staat niet iedereen te trappelen. "Opmeer is een kleine gemeente. Als agrariër woon je al snel dicht op elkaar of tegen een beschermd natuurgebied en stolpenlint aan", aldus René Pelt van GemeenteBelangen (GB). "Ook ontbreekt er nog een beleidsplan. Zorgt het voor overlast? Zijn er stillere windmolens? Een lagere aantal omwentelingen van de wieken? Dat moet nog allemaal uitgezocht worden."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]