Ga naar Content

Getachew wint Amsterdam Marathon, Ayana loopt nieuw parcoursrecord bij de vrouwen

Tsegaye Getachew heeft de 46e editie van de Amsterdam Marathon gewonnen. Hij noteerde een eindtijd van 2 uur, 4 minuten en 49 seconden. Het parcoursrecord van Tamirat Tola (2.03,39) bleef buiten bereik. Khalid Choukoud prolongeerde zijn nationale titel in een nieuwe persoonlijke toptijd (2.09,36). Zaankanter Richard Douma stapte voortijdig uit. Bij de vrouwen maakte Almaz Ayana een indrukwekkend debuut en won in 2.17,19.

Khalid Choukoud prolongeerde zijn titel en klokte een nieuw persoonlijk record - NH Sport/Erik-Jan Brinkman

De snelste Nederlander Abdi Nageeye ontbrak in de hoofdstad. De winnaar van olympisch zilver bereidt zich voor op de New York Marathon. Nadat om negen uur het startschot was  gegeven door burgemeester Femke Halsema ontstond er zoals verwacht een grote kopgroep van Afrikaanse atleten. In de tweede groep zaten Nederlands kampioen Khalid Choukoud en Zaankanter Richard Douma. 

Bij de doorkomst op de Churchillaan op tien kilometer noteerde de kopgroep een tijd van 29 minuten en elf seconden. Daarmee zaten ze op schema voor een verbetering van het parcoursrecord dat Tamirat Tola vorig jaar neerzette. De Ethiopiër klokte toen een eindtijd van  2.03, 39. Halverwege had de kopgroep met alle favorieten een voordelige marge van 16 seconden op dat parcoursrecord. 

De nummers 2 en 6 van de marathon, Titus Kipruto (m) en Cybrian Kotut (r) - Foto: NH Sport/Rob Wanst

Douma lost

De groep Choukoud-Douma klokte na 21,1 kilometer en tijd van 1.04,57. Dat was minder snel dan Choukoud vooraf had aangekondigd. Na krap 28 kilometer moest Douma, bezig aan zijn tweede marathon, de groep laten gaan. Niet veel later stapte hij uit.

Na het dertig kilometerpunt verlieten de laatste twee hazen de kopgroep, waarna de lopers terrein verloren. Het parcoursrecord bleek te hoog gegrepen. De kopgroep dunde in het Vondelpark uit van tien naar vijf lopers, waarna Getachew in de laatste kilometers ook de overige concurrenten loste, waardoor hij solo over de streep kwam. De nummers twee en drie finishten ook beneden de 2 uur en 5 minuten. De Keniaan Titus Kipruto zette de klok stil op 2.04,54, terwijl de Ethiopische Bazezew Aswmare er drie tellen langer over deed.  

Khalid Choukoud (m) op de Torontobrug - Foto: NH Nieuws

Heemstedenaar Lucas Nieuweboer pakte het zilver op het NK. Nieuweboer liep zijn eerste marathon in Amsterdam in een tijd van 2.15,31. Het brons was voor Remy Tielsema die zijn persoonlijk record met meer dan zeven minuten verpulverde: 2.16,05. 

Tekst gaat verder onder de video.

Lucas Nieuweboer pakt bij zijn debuut NK-zilver op de marathon - NH Sport/Erik-Jan Brinkman

 

Indrukwekkend debuut

Bij de vrouwen maakte Almaz Ayana een ijzersterk debuut op de marathon. De Ethiopische finishte als eerste vrouw in 2.17,22. Daarmee streept ze het parcoursrecord Angela Tanui (2.17,57) van vorig jaar uit de boeken. Ze is de snelste debutant op de marathon aller tijden. De tweede plek ging naar Genzebe Dibaba. 

Leonie Balter kreeg als eerste Nederlandse (2.37,41) op dit NK de gouden medaille omgehangen. Het zilver was voor Jacelyn Gruppen, terwijl Eva van Zoonen uit Bakkum het brons veroverde.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52