Start van hoofdcontent

Sport

nl
V

Kipkemboi snelste bij de Dam tot Damloop, blijft Charles Langat net voor

18 september 2022, 11.17 uur · Aangepast 19 september 2022, 09.03 uur · Door Milton Pus

Margaret Kipkemboi heeft de 36e editie van de Dam tot Damloop gewonnen. De atlete uit Kenia voltooide de 10 Engelse mijl in 50 minuten en 40 seconden. Keniaan Charles Langat was de snelste bij de mannen (45 minuten en 12 seconden). 

Margaret Kipkemboi was de snelste bij de Dam tot Damloop - Le Champion

De afgelopen twee jaar ging het evenement niet door vanwege de coronacrisis. Kipkemboi debuteerde in Zaandam bij de Dam tot Damloop. Ze liep vrijwel de gehele wedstrijd samen met Sharon Kemboi en Caroline Nyaga. De grote favoriete Lonah Salpeter, winnaar in 2018,  werd ruim voor de finish gelost. Aangekomen in de Peperstraat schudde Kipkemboi haar concurrenten af en kwam ze als eerste over de streep. 

Langat had lang concurrentie van Peter Kipsirat en Geofry Kipchumba. Hij pakte uiteindelijk de koppositie bij de laatste 100 meter. Op de Peperstraat kwam hij niet veel later dan de vrouwelijke winnaar over de finish. De winnaar van de laatste editie in 2019, Solomon Berihu, kon zich niet mengen in de strijd om de eerste plaats.

Tekst gaat verder onder de video:

Abdi Nageeye kon niet het verschil maken - NH Sport / Erik-Jan Brinkman

Beste Nederlander

Khalid Choukoud was de beste Nederlander. Hij kwam na 46 minuten en 29 seconden over de streep. Filmon Tesfu uit Den Helder, was de beste Noord-Hollander met 47.12. Een van de blikvangers, Abdi Nageeye, kon geen potten breken en kwam na 47.47 over de streep. 

Beste Nederlandse vrouw was Diane van Es, zij maakte haar debuut, in 54.44. Jill Holterman uit Egmond aan den Hoef kon haar niet bijhouden (54.56). Daarmee dook ze wel een minuut onder haar PR in Zaandam en eindigde ze als vierde Nederlandse loopster. 

Bekijk hieronder de wedstrijdsamenvatting van de Dam tot Damloop:

Wedstrijdsamenvatting Dam tot Damloop 2022 - NH Nieuws

Met iets meer dan 38.000 inschrijvingen lag het deelnemeraantaal aan de Damloop aanzienlijk lager dan de afgelopen edities. Bovendien bleek op de wedstrijddag dat vele duizenden recreanten -mogelijk vanwege het slechte weer- besloten hadden toch niet te start. De editie van 2022 gaat de boeken in als één van de natste ooit.

Kijk hieronder de compilatie van de 36e editie.

Compilatie van de 36e editie van de Dam tot Damloop - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52