Ga naar Content

Hoge energierekening en dalende temperatuur zorgt voor topdrukte bij Fixbrigade Zaanstad

Het begint ondertussen een nationale sport te worden om de energierekening zo laag mogelijk te houden. In Zaanstad is er de Fixbrigade die oude huurhuizen zuiniger maakt, en op dit moment is de vraag naar de dienst enorm. "Mensen krijgen de rekeningen thuisgestuurd en het tocht, het is het vaste verhaaltje", zegt Peter Oostenbrugge van de Fixbrigade.

Topdrukte bij Fixbrigade - NH Nieuws

Deze maand zijn er wel 75 aanvragen binnengekomen terwijl ze het afgelopen jaar ongeveer honderd huizen hebben opgeknapt. Peter gaat alleen naar huurhuizen van Parteon in opdracht van de gemeente. 

Paar tientjes 

Er wordt folie achter de verwarming geplaatst, tochtstrips gemonteerd en van eventueel kapotte ramen wordt een melding gemaakt aan de verhuurder. "Die maatregelen kunnen al snel een paar tientjes op de rekening schelen", zegt Peter. 

En dat is hard nodig, vindt ook Erika Voorendt die de Fixbrigade op bezoek heeft. Haar energierekening is dit jaar met vijftig euro per maand gestegen: "En dat terwijl ik de kachel nog niet eens aan heb gehad."

De Fixbrigade is een gratis dienst die huurders van Parteon kunnen inschakelen. Erika denkt dat het de komende winter voor haar en andere Zaankanters best lastig kan worden met de stijgende prijzen.

Energiecoach

Dat weten de gemeente en woningcoöperaties Parteon ook. Zij hopen de brigade te kunnen uitbreiden. Het doel is om volgend jaar in 300 woningen te kunnen helpen maar dan moeten er wel meer mensen bij de brigade komen werken. Wethouder René Tuijn zegt daar hard aan te werken. Tot die tijd kunnen mensen ook zelf de materialen via energiecoaches krijgen en ze zelf plaatsen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]