Start van hoofdcontent

IJMOND

nl

Het nieuws van 11 oktober: Uitstoot autoverkeer meten in Velsen en Beverwijk • Achtervolging, crash en waarschuwingsschoten in Beverwijk

11 oktober 2022, 09.01 uur · Aangepast 12 oktober 2022, 08.41 uur · Door Redactie IJmond

  1. Connexxion gaat rijden met uitgeklede 'vakantie-dienstregeling' na chaotische week
  2. Uitstoot auto's gaat mogelijk leiden tot lagere maximum snelheid op A22
  3. Velsen-Noorders (20 en 21) opgepakt na achtervolging en waarschuwingsschoten
  4. 'Helden van Velsen' trapt vandaag af
  5. Een dag in de pendelbus met asielzoekers van het opvangschip

Dit is het IJmond nieuwsblog van dinsdag 11 oktober. Hier vind je het nieuws van gisteren. Tips, nieuwtjes of mooie beelden uit de IJmond? Mail ze naar [email protected]

12 oktober 2022, 08.41 uur

Connexxion gaat rijden met uitgeklede 'vakantie-dienstregeling' na chaotische week

Om de huidige OV-chaos in de IJmond en rond Haarlem het hoofd te bieden, gaat Connexxion minder bussen inzetten. Dat zit zo: door personeelstekort en ziekteverzuim bij het vervoersbedrijf vallen veel ritten uit de 'volledige' dienstregeling op het laatste moment uit, waardoor reizigers niet weten waar zij aan toe zijn. Door af te schalen rijden de bussen straks minder vaak, maar is de kans groter dat de bus komt.

11 oktober 2022, 16.27 uur

Uitstoot auto's gaat mogelijk leiden tot lagere maximum snelheid op A22

De IJmond hangt, bij wijze van spreken, vol met apparatuur die de uitstoot van de industrie meet. Maar de stikstofdioxide (NO2) die het autoverkeer uitblaast wordt, in tegenstelling tot veel andere Noord-Holandse regio's, niet in beeld gebracht. Vanmiddag kwam daar verandering in. In Beverwijk en Velsen hangen nu in totaal achttien testbuisjes die de door het wegverkeer veroorzaakte vervuiling meet.

"We meten veel in de omgeving van Tata Steel, maar wat het wegverkeer aan stikstofdioxide uitstoot, weten we niet precies", zegt de Beverwijkse milieuwethouder Brigitte van den Berg (D66).

De verwachting is dat uit de metingen zal blijken dat de A22, die dwars door Beverwijk loopt, een belangrijke bron is van de uitstoot van stikstofdioxide. Het verlagen van de maximum snelheid (nu 100 km) is 'een wens' van Van van den Berg. "Tachtig of misschien zelfs zeventig kilometer zou mooi zijn." Begin volgend jaar zijn de eerste testcijfers bekend. De resultaten van de metingen zijn te volgen op luchtmeetnet.nl   

Redactie

Foto: Brigitte van den Berg hangt op het parkeerterrein Wijckerpoort een testbuisje op. Foto: Fred Segaar/NH Nieuws
11 oktober 2022, 10.23 uur

Velsen-Noorders (20 en 21) opgepakt na achtervolging en waarschuwingsschoten

De politie heeft vannacht twee mannen van 20 en 21 jaar oud uit Velsen-Noord opgepakt na een auto-achtervolging die eindigde in een botsing in Beverwijk. Er waren veel agenten en zij losten 'een aantal waarschuwingsschoten'. Een derde verdachte wist toch uit handen van de politie te blijven.

Thomas Jak

11 oktober 2022, 10.05 uur

'Helden van Velsen' trapt vandaag af

Ook voor het nieuwe radioprogramma ‘Helden van Velsen’ wordt wekelijks een persoon uit de samenleving uitgenodigd die zich op een bijzonder manier verdienstelijk maakt of een bijzondere prestatie heeft verricht.

De presentatoren gaan met hem of haar live in gesprek over hun motivatie en ervaringen. De presentatie is afwisselend in handen van duo’s door Steef Hammerstein, Ruud Porck, Martijn Mewe en Netty Struijs.

RTV Seaport

Nieuw live radioprogramma ‘Helden van Velsen’
11 oktober 2022, 09.01 uur

Een dag in de pendelbus met asielzoekers van het opvangschip

De Silja Europa heeft vandaag zijn maximale aantal van duizend vluchtelingen bereikt. Ondanks de vrees van de inwoners van Velsen-Noord dat de huisvesting van de asielzoekers op het cruiseschip in het Noordzeekanaal voor onrust zou zorgen in het dorp, zijn problemen tot dusver uitgebleven.

Fred Segaar