Start van hoofdcontent

IJMOND

nl

Advocaat Ficq overweegt nu ook aangifte tegen provincie • Dode ongeluk bij Bergen is jonge IJmuidenaar

10 oktober 2022, 09.06 uur · Aangepast 10 oktober 2022, 10.54 uur · Door Redactie IJmond

  1. Voorproefje van Tata Steel Chess in De Moriaan
  2. Jonge IJmuidenaar overleden bij aanrijding
  3. Ficq overweegt naast Tata ook aangifte tegen provincie
  4. Bekijk hier foto's van de NK Offroad Series 2022
  5. Bekijk hier foto's van de NK Offroad Series 2022 (2)

Dit is het IJmond nieuwsblog van maandag 10 oktober. Tips, nieuwtjes of mooie beelden uit de IJmond? Mail ze naar [email protected].

10 oktober 2022, 10.54 uur

Voorproefje van Tata Steel Chess in De Moriaan

Het lijkt nu nog ver weg, maar het schaaktoernooi van Tata Steel - in januari - komt steeds dichterbij. (Jonge) shaakliefhebbers konden dit weekend al hun hart ophalen in Wijk aan Zee. Ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van het dorpshuis werd er namelijk zaterdag een schaakmiddag georganiseerd. Speciale gast was Hans Böhm, een bekende schaker, presentator en schrijver.

10 oktober 2022, 10.22 uur

Jonge IJmuidenaar overleden bij aanrijding

Een 20-jarige uit IJmuiden is gisteren aan het einde van de middag overleden na een botsing op de N9 bij Bergen. De IJmuidenaar bestuurde een personenauto die frontaal in botsing kwam met een touringcar. De exacte oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht. 

"We wensen de nabestaanden alle steun bij dit verlies", meldt de politie in een tweet. 

10 oktober 2022, 10.23 uur

Ficq overweegt naast Tata ook aangifte tegen provincie

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq deed al namens zo'n 1.200 omwonenden aangifte tegen Tata Steel IJmuiden en overweegt nu hetzelfde te doen tegen de provincie, de toezichthouder op het bedrijf. Dat blijkt uit mails die in handen zijn van NH Nieuws.

Begin vorig jaar deed Ficq aangifte tegen Tata Steel voor het 'opzettelijk vervuilen van de omgeving en het moedwillig schaden van mens en dier'. Dit jaar startte het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek.

De druppel voor de aankondiging van deze uitbreiding van de aangifte kwam van Dirk Weidema van Milieuplatform IJmuiden Noord.

Nadat hij een maand geleden beelden van vermoedelijke vervuiling door Tata Steel met de Omgevingsdienst van de provincie deelde en een handhavingsverzoek indiende, hoorde hij naar eigen zeggen een maand niets. Ook Weidema zegt nu aangifte gedaan te hebben 'van ernstige nalatigheid' tegen Tata en de provincie.

Ficq verwijst in haar mail naar het OM ook naar de beelden van 'niet-vergunde vervuiling'. "Ons kantoor gaat onderzoeken of het niet ook tijd wordt om decentrale overheid te betrekken in de strafklacht", meldt zij aan de officieren van justitie.

Tata Steel / Bénédicte Ficq - Foto: Dennis Mantz / DWDD
10 oktober 2022, 09.06 uur

Bekijk hier foto's van de NK Offroad Series 2022

10 oktober 2022, 10.16 uur

Bekijk hier foto's van de NK Offroad Series 2022 (2)