Ga naar Content

Nog altijd dreigt sloop voor monumentaal postkantoor Heemstede

Wordt het historische postkantoor in Heemstede gesloopt? Dat is nog steeds de grote vraag. Projectontwikkelaar Pentas wil het unieke pand aan de Binnenweg slopen en er appartementen bouwen, maar dat zien veel Heemstedenaren en de gemeente niet zitten. Daarom kreeg het pand een monumentenstatus, maar dat mocht volgens de projectontwikkelaar niet.

Protestborden mocht niet mee naar binnen - Foto: Prive foto

Zo’n zestien buurtbewoners zagen gisteravond bij de bezwarencommissie in Heemstede hoe de gemeente samen met belangenorganisaties lijnrecht tegenover de projectontwikkelaar Pentas stond. Inzet: klopt het bezwaar van projectontwikkelaar tegen de beslissing van de gemeente om aan het oude postkantoor een monumentenstatus te verlenen?

Borden mochten niet mee

Een van de belangstellenden die aanwezig was in de zaal is Simon van Veen. "De sfeer was gemoedelijk, het leek een soort rechtszaak. Daarom mochten de borden die sommigen hadden meegenomen de zaal niet in", aldus Van Veen.

Uniek gebouw

Het oude postkantoor is een van de drie laatste van dit soort specifieke panden dat nog over is in Heemstede. Het gebouw werd in 1959 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Dick Greiner en is kenmerkend voor de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. 

Van Veen pakt zijn gemaakte aantekeningen erbij en vertelt dat de projectontwikkelaar stelde dat de gemeente Heemstede al in 2010 heeft besloten om het pand geen monumentstatus te geven en dat ze daar nu niet op terug kunnen komen.

"Maar", vervolgt de buurtbewoner. "Volgens de gemeente is die beslissing genomen omdat het dossier toen onvolledig was. Er kon niet volledig inhoudelijk worden gekeken en zonder volledig dossier kon de gemeente in 2010 nooit een juist besluit nemen."

En dus is, volgens de gemeente en belanghebbende partijen, de keuze om het pand nu een monumentstatus te geven gegrond. 

Verdere juridische stappen

De bezwarencommissie buigt zich nu over deze kwestie en geeft een advies uit. Mocht dit in het voordeel zijn van de gemeente, belangenorganisatie en de bewoners dan kan Pentas verdere juridische stappen ondernemen. Dat zijn ze volgens Van Veen ook van plan, 'al is het maar om een schadevergoeding te eisen'.

2 november moet het advies bij de partijen bekend zijn en zal hopelijk na lang gesteggel duidelijk worden wat er met het oude postkantoor gaat gebeuren.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]