Ga naar Content
Haarlem

Buurtbewoners vrezen felle spotlights in achtertuinen door plannen tennisclub Bennebroek

11 oktober 2022, 20.29 uur · Aangepast 12 oktober 2022, 06.14 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

Omwonenden van tennisvereniging Bennebroek aan de Binnenweg vrezen de komst van nieuwe ledverlichting op de tennisbanen. Als de plannen doorgaan, denken ze dat hun achtertuinen en delen van hun woningen fel verlicht zullen worden. Een man die naast de tennisbaan woont, moet er niet aan denken. "Dat is gewoon vreselijk, die felle lampen waar je dan inkijkt." 

De tennisclub is voornemens om de twee achterste tennisbanen (banen 5 en 6 die pal naast huizen liggen) te gaan verlichten zodat daar ook gespeeld kan worden als het donker wordt. Volgens Arnold, een woordvoerder van de tennisvereniging, is het de wens van de leden. "Die willen graag meer verlichte banen hebben voor de winterdag." Het gaat om de komst van vier palen met verlichting. 

Herrie

Omwonenden zijn niet blij met de plannen, omdat dit betekent dat er tot in de late uurtjes getennist kan worden naast hun huizen. "Het komt er op neer dat de tennisactiviteit tot 300 procent zal toenemen hier", vertelt de omwonende die liever anoniem blijft. 

tekst loopt door onder de foto

De tennisbaan ligt bijna in de achtertuin - Foto: NH Nieuws

Als tennisliefhebber heeft hij de geluidsoverlast die de tennisbanen naast zijn huis nu met zich meebrengen, altijd door de vingers gezien. Maar de toename van activiteiten en de komst van felle verlichting gaat hem te ver. "We hebben de omgevingsdienst IJmond al gevraagd om een preventief handhavingsverzoek. Er zijn namelijk ooit geluidsmetingen gedaan en de tennisactiviteiten op de achterste banen 5 en 6, geven teveel herrie."

Begrip

De tennisvereniging zegt begrip te hebben voor de zorgen van de bewoners. "We snappen heel goed dat men er niet op zit te wachten om de hele avond in het licht te zitten en daarmee hun woongenot weg te nemen. We hebben daarom bij de uitvraag voor de verlichting dan ook gekeken naar de oplossing die het minste licht verspreid."

Zoals het er nu naar uitziet zouden er hoge palen komen met kappen, om de overlast van het licht te verminderen. 

"Vanaf hier kijk je recht in die lampen, dat mag gewoon nooit doorgaan"

omwonende

De vergunning voor de komst van verlichting op de achterste twee tennisbanen is - ondanks de nabijheid van woningen op zo'n 15 meter afstand - al vergeven door de gemeente, maar de bewoners vechten dit aan en zijn een gerechtelijke procedure gestart.

tekst loopt door onder het kader

Onderzoek: slechter slapen door veel licht

Bij BioClocck doen wetenschappers onderzoek naar het effect van licht op de natuur en dieren. Dat straatverlichting ook problematisch kan zijn voor de mens, is al eerder onderzocht. "Licht is het belangrijkste signaal voor onze biologische klok om ‘aan te schakelen’. Daarmee geeft licht ons bijvoorbeeld een signaal om wakker en alert te zijn en wordt het proces om slaperig te worden bemoeilijkt. Licht zorgt er namelijk voor dat we meer cortisol (dat ons alert houdt) aanmaken en tegelijkertijd wordt de aanmaak van melatonine onderdrukt. Melatonine is een nachthormoon dat ons helpt om slaperig te worden, dus als dit door felle lantaarnpalen voor je raam verstoord raakt, kunnen mensen hinder ondervinden en slechter slapen. Slaapproblemen hebben verregaande gevolgen voor de gezondheid en dit kan dus op lange termijn inderdaad schadelijk zijn," vertelt  projectmanager Anneloes Opperhuizen van BioClock. 

"Die lampen komen op 18 meter hoge masten en hebben een bepaalde hoek om de banen goed te verlichten. Daardoor zul je vanaf hier recht in die lampen kijken, en die nieuwe ledverlichting heeft een zeer sterk verblindend effect, alsof je recht in de zon kijkt waardoor je vlekken in je ogen blijft houden. Dat mag gewoon nooit doorgaan", aldus de omwonende. 

Ledverlichting op straat

De laatste jaren wordt op steeds meer plekken buitenverlichting vervangen door ledverlichting omdat dit duurzamer is. Dat gebeurde eerder dit jaar nog in Zandvoort waar veel bewoners niet blij mee waren.

"Het is vreselijk, het witte licht schijnt dwars door de lamellen van onze slaapkamer heen", vertelde Arjen Bosma, bewoner van het Jan Snijerplein destijds aan NH Nieuws.

test loopt door

De nieuwe lantaarnpalen in het centrum van Zandvoort - Foto: Arjen Bosma

De tennisvereniging laat weten dat het allemaal nog niet zeker is of de verlichting op banen 5 en 6 er ook echt gaat komen. "De verlichting op baan 5 & 6 is onderdeel van een grote puzzel. Het plaatsen van de verlichting zou de leden voorzien in hun vraag maar als het aantal leden af gaat nemen is de noodzaak er al minder. "

Padelbanen

Ondertussen is er ook een wens om extra padelbanen aan te leggen bij de tennisvereniging en zouden twee extra verlichte tennisbanen, dit wel makkelijker maken om te realiseren. Maar gezien de geluidsoverlast die de bestaande padelbanen geven, verwacht de club dat er niet gauw nieuwe padelbanen bij zullen komen.

De bewoners hopen dat ze de plannen nog kunnen tegenhouden. Ook willen ze dat de bestaande verlichting op de andere tennisbanen worden vervangen door lage lichtmasten met omgevingsvriendelijke verlichting. De vereniging gaat die lampen vervangen met ledverlichting in de zomer van 2023. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]