Vanaf november kan Hans Nouris het hopelijk weer: 's avonds normaal tv-kijken op de bank in zijn woning. Hij woont 'op 29 meter' van de padelbanen van tennisvereniging DEM in Beverwijk en zit nu steeds in de herrie: "Constant dat getok, af en toe geschreeuw en als het hek rammelt, is het net of het servies hier uit de kast valt", zegt Nouris. De rechter oordeelde vanmiddag dat leden overdag bij DEM mogen blijven padellen, maar 's avonds niet meer.
"Ik doe geen raam meer open als er gespeeld wordt en 's avonds doe ik de luiken dicht", vertelt Nouris, die in een woonwagen pal tegenover het sportcomplex van onder andere DEM woont, aan de Lau Mizarelstraat.
Padel (spreek uit met klemtoon op de laatste lettergreep: pa-dèl), een soort combinatie tussen tennis en squash is in korte tijd erg populair geworden in Nederland. De padelbanen schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Maar dat geeft ook problemen, en niet alleen in Beverwijk.
De felle lampen van naastgelegen voetbalclub De Kennemers waren ook altijd al vervelend, "maar dat was alleen licht en daar heb ik in de vier-, vijfendertig jaar dat ik hier woon nooit over geklaagd", zegt hij. "Bovendien is dat de laatste tijd veel minder. Sinds de padelbanenen hier liggen hoor je die klappen soms van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. En ik ben al extra stressgevoelig als hart- en vaatpatiënt."
Binnenkort komt daar in ieder geval in de avonduren een einde aan: vanaf 1 november moeten de padelbanen van DEM vanaf acht uur 's avonds dicht, oordeelde de rechter zojuist. Anders moet de club elke keer als er toch gepadeld wordt, tweeduizend euro betalen. En na vier keer die boete komt er een nieuwe, zwaardere straf.
Compromis
Het is in ieder geval een stap in de goede richting, vindt buurman Nouris. "Het is een begin, maar ik ga er ook nog een jurist naar laten kijken, want ik blijf hier met de gebakken peren zitten. Het gaat me niet alleen om de avondwedstrijden."
De uitspraak van de rechter is een compromis voor de partijen, die mijlenver uit elkaar liggen - qua standpunt dan. De club en de woonwagens staan fysiek juist te dicht op elkaar, dat is een groot deel van het probleem. De herrie is daardoor volgens Nouris niet te harden, maar volgens Koos van Driel, jurist namens DEM, is het ook 'een beetje het risico van naast sportvelden wonen.'
"De fase van gewoon met elkaar praten is helemaal overgeslagen"
Van Driel zei 'van zijn stoel te zijn gevallen' nadat de Omgevingsdienst (OD) IJmond vorige week besloot DEM per direct de last onder dwangsom op te leggen. "De fase van gewoon met elkaar praten is helemaal overgeslagen", zegt hij. Na zijn bezwaar besloot de rechter vandaag dus dat de dwangsom 'pas' vanaf november ingaat.
Van Driel heeft allerlei bezwaren tegen de straf van de OD. DEM houdt zich volgens de jurist aan de vergunning, is de club bezig met oplossingen voor lawaai en wist DEM tot de rechtszaak, niets van klachten uit de omgeving. Ook zijn er plannen voor een eventuele geluidsmuur. "Dan is een hoge voorwaardelijke boete wel heel zwaar, zeker nu de competitie bijna begint."
Ja en nee
De rechter is dat deels met hem eens: ja, een onmiddellijke straf zou te zwaar zijn, maar dat de spelende leden 's avonds waarschijnlijk te veel herriemaken met het racketspelletje, is volgens hem ook waar. Dat blijkt overigens ook uit een eigen 'akoestisch rapport' van DEM, zegt de rechter. Daarom gaat de straf niet meteen in, maar over een maand, als deze avondcompetitie gespeeld is.
En voor wat betreft de plannen voor een geluidsscherm naast de padelbanen: daar is nog geen opdracht voor gegeven, aldus de rechter en dus kan zij die nog niet meewegen in zijn uitspraak.
Volgens buurman Nouris liepen er overigens ook al tijden gesprekken tussen de omwonenden en DEM. Dat DEM niets van klachten afwist, noemt hij 'pertinent onwaar'.
'Contactpersoon gemeente heeft gefaald'
Gemeenteraadslid Mendes Stengs, die de omwonenden bijstaat in de kwestie, weet misschien wel waarom de klachten niet goed aankwamen: "De woonwagenbewoners hebben een contactpersoon bij de gemeente. Die heeft in mijn ogen gefaald bij het overbrengen van hun klachten en zorgen."
En dus kwam Stengs in actie. Toen hij er lucht van kreeg dat er niet naar de woonwagenbewoners geluisterd werd, sprong hij naar eigen zeggen 'in de bres voor deze minderheid'. Sociaal onrecht, vindt hij het.
In de nasleep van onder andere deze kwestie werd Stengs 'solistisch gedrag' verweten en werd hij uit de partij Samen Lokaal gezet. Hij gaat nu onder de naam Motie Mendes verder als eenmansfractie in de Beverwijkse politiek. Stengs: "Nu voelt deze uitspraak toch een beetje als gerechtigheid, ook voor mij."
Geluidsmetingen van het OD
Of de kous af is met de uitspraak van vandaag valt nog te bezien. DEM heeft nog een zogenaamd 'maatwerkverzoek' lopen bij de OD waardoor de club eventueel wél meer lawaai mag maken. Bovendien wil jurist Van Driel graag de uitslag van geluidsmetingen van de dienst krijgen, die volgens hem wel eens in het voordeel van DEM kunnen zijn.
Van Driel: "Je moet ook niet vergeten: DEM is gewoon een sportvereniging met vrijwilligers en leden die een spelletje willen spelen en geen ruzie willen maken." Aan de andere kant zit het omwonende Nouris nog steeds dwars dat er een padelbaan op 29 meter van zijn huis is gebouwd, terwijl daar een richtlijn van 50 meter voor geldt.
Het is ook nog eens niet de enige lopende discussie tussen de partijen: naast deze kwestie zijn zij het oneens over wie er mag parkeren op het (openbare) parkeerterrein naast de club en het woonwagenkamp.
Meer nieuws uit de IJmond?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]