Ga naar Content

Stikstofspanning op Texel rond rapport Remkes: "Halveren? Dan houdt het op!"

Wat gaat Johan Remkes de boeren vanmiddag vertellen? De bemiddelaar presenteert om 13.00 uur het langverwachte stikstofrapport met zijn bevindingen en advies voor het kabinet. Dat wil de agrarische bedrijven inkrimpen om de stikstofuitstoot drastisch te verminderen. Texelse veehouders wachten in spanning af. "Als we moeten halveren dan houdt het voor ons op", vreest Rene van der Star.

Foto: NH Nieuws

Wat gaan de aanbevelingen van Remkes betekenen voor de stikstofuitstoot van Noord-Hollandse boeren? Uit recent internationaal onderzoek blijkt opnieuw dat beschermde natuur stikstofgevoeliger is dan tot nu toe werd gedacht. "Het is spannend", zegt een van de grootste Texelse veehouders, Rene van der Star. "Het kan halvering betekenen voor onze veestapel en dan houdt het voor ons ook op. Met minder komen we niet uit."

Deksel

Texelse veehouders zijn al maanden in het geweer tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen, omdat het juist op Texel veel minder zou spelen. Uit protest is daarom zelfs de 'Vrije Republiek Tessel' uitgeroepen, omdat het eiland maatwerk wil rond de maatregelen. Veehouder Rene van der Star is daarin benoemd tot 'Minister Landbouw en Fauna'. "We hebben investeringen gedaan, schuren, melkrobots, land gekocht om te kunnen groeien als bedrijf en om toekomstbestendig te zijn en om te kunnen voldoen aan milieueisen en dan krijg je de deksel op je neus."

Lees ook

Als bemiddelaar Johan Remkes om 13.00 uur met aanbevelingen voor het kabinet komt, zijn Texelse veehouders gewoon aan het werk. "Ik ben in afwachting", zegt een veehouder die niet met naam genoemd wil worden."Ik verwacht er niet veel van. Het is straks aan de provincies om een gebiedsvisie te maken. Er komen ook nog provinciale verkiezingen volgend jaar en hoe het politieke landschap er dan uitziet, is ook niet bekend. Ik maak me niet al te druk."

Ook veehouder Van der Star gaat er niet voor zitten als Remkes met zijn aanbevelingen komt: "Om 13.00 uur ben ik druk aan het werk, hoor. Ik hoor het wel en ik kan er ook nog niets mee. Het zal niet het leukste nieuws zijn."

Veehouder Rene van der Star: "Als we moeten halveren, houdt het voor ons op." - Foto: NH Nieuws

Stikstof tast schimmelsoorten aan die een belangrijke schakel zijn in ecosystemen, zoals bossen of graslanden. Ze zijn essentieel voor de groei van de planten. De schimmels voorzien planten van voedingsstoffen en water, de planten leveren deze schimmels dan weer suikers via hun wortels.

Bij graslanden bevindt de overgrote meerderheid van deze behulpzame schimmels zich volledig ondergronds. Tijdens een Europese studie via KU Leuven werden op 40 plaatsen in Europa plantenwortels en bodemstalen verzameld. Het stikstofgehalte in de lucht werd gemeten over een periode van tien jaar. Met DNA-analyse werd onderzocht welke schimmels in de bodem voorkomen, en in welke hoeveelheden.

De schimmels uit graslanden blijken iets bestendiger te zijn tegen stikstof, maar de resultaten blijven zorgwekkend: veel graslandschimmels verdwijnen al uit de bodem bij een stikstofdepositie lager dan 7,7 kilogram per hectare per jaar.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]