Ga naar Content

Opnieuw anti-zwartepietteksten voor de deur bij Zaans stadhuis

'Zaanstad schaam je rot', 'Jan Hamming schaam je rot' en 'Zwarte Piet is racisme'. Die leuzen zijn vanochtend te lezen op het plein voor het Zaanse stadhuis. De groep Zaankanters tegen Racisme zegt dat zij de teksten hebben aangebracht. Ze zijn boos omdat de burgemeester ze niet uitgenodigd zou hebben voor een gesprek.

Foto: Zaankanters tegen Racisme

Op Facebook schrijft de groep: "Burgemeester Jan Hamming heeft later vandaag alle intochtcommittés uitgenodigd voor een dialoog over Zwarte Piet. Eerder zei hij geen stemmen uit te sluiten in dit gesprek. Echter ontbreekt onze uitnodiging…"

De groep doelt op een interview van Hamming vorig jaar met NH Nieuws. Hij reageerde toen op een soortgelijke actie van de groep en nodigde ze uit voor een gesprek. "Mijn deur staat altijd open." De actiegroep vertelde destijds aan NH Nieuws dat ze van plan waren met de burgervader in gesprek te gaan: "Maar in dat gesprek gaan wij harde eisen stellen, want wij vinden zijn standpunt (of het gebrek er aan) onacceptabel." Dat gesprek is er dus nooit gekomen.

Gemeenteraad

De woordvoerder van Jan Hamming zegt dat de Zaanse gemeenteraad vanavond in gesprek gaat met de Sinterklaascomités. "Eén van de onderwerpen die besproken wordt is de kleur van Zwarte Piet." Als voorzitter van de raad is Jan Hamming daar inderdaad bij.

Tekst gaat verder onder het Facebookbericht.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De woordvoerder van Hamming gaf vanochtend aan dat het overleg openbaar zou zijn en dat de groep welkom zou zijn, zoals bij iedere raadsvergadering. Vanmiddag kwam hij daar van terug: het gesprek is niet openbaar en alleen voor de comités en de raadsleden. 

Stoep al vaker beklad

Het is niet de eerste keer dat de groep Zaankanters tegen Racisme dit soort teksten aanbrengt in het centrum van Zaandam. Vorig jaar werd de stoep tot zeker twee keer toe vrij snel schoongespoten.

De groep schreef vannacht op Facebook: "Het is 5 over 12 en de tijd van leuk praten en dialoog is lang voorbij. Zwarte Piet is racisme. Jan Hamming: stop de subsidie voor intochten met Zwarte Piet!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]