Ga naar Content

Hamming: "Iemand die waarde hecht aan Zwarte Piet is niet meteen een racist"

"Deze actie maakt het opnieuw helder: groepen mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan", reageert burgemeester Jan Hamming op het opnieuw bekladden van het stadhuis in Zaandam met anti-zwartepietenleuzen. "Iemand die waarde hecht aan Zwarte Piet is niet meteen een racist."

Foto: NH Nieuws

De burgemeester nodigt actiegroep Zaankanters Tegen Racisme die verantwoordelijk is voor de bekladding uit voor een gesprek. De actiegroep gaat in op de uitnodiging, maar gaat wel harde eisen stellen.

Anti-zwartepietenleuzen

De actiegroep heeft vorige week vrijdag en vannacht anti-zwartepietenleuzen aangebracht op meerdere plekken in Zaandam. Op de teksten staat te lezen: 'Zwarte Piet is Racisme' en 'Jan Hamming, schaam je rot'. De actiegroep wil dat burgemeester Jan Hamming stopt met subsidie geven aan sinterklaasintochten die nog Zwarte Pieten hebben.

"Iemand die wil dat we alleen met roetveegpieten verder gaan, is niet meteen 'de vijand' van tradities", vertelt Hamming aan NH Nieuws. "Het feest verandert, de kleur van de pieten verandert ook. Wij stimuleren die verandering en faciliteren de dialoog daarover, want we zien dat die verandering nodig is. Dwingende maatregelen of een verbod is dan niet de richting en dit is zelfs juridisch niet mogelijk."

'Wel een racist'

"Iemand die waarde hecht aan Zwarte Piet is wel een racist", zegt de actiegroep Zaankanters Tegen Racisme op de reactie van Hamming. "Inmiddels heeft heel Nederland uitgebreid de kans gekregen om zich te informeren over waarom Zwarte Piet racisme is. Als je nu, in 2021, nog vasthoudt aan een racistische karikatuur, luister je niet naar je zwarte medemens."

Volgens de actiegroep is het 'ironisch' dat Jan Hamming het heeft over luisteren en inclusie en veiligheid. "Er wordt structureel niet geluisterd naar de gevoelens van zwarte mensen en te veel ruimte gegeven aan de gevoelens van witte mensen. Deze acties zijn een gepaste reactie op dat gegeven."

"Wat mij betreft mag iedereen anders in dit onderwerp zitten. Ik sluit geen enkele visie uit"

burgemeester jan hamming

Het bekladden van de stoep van het stadhuis doet volgens Hamming een stad, een dorp of een land helemaal geen goed. "Ik merk dat veel mensen die ik spreek in Zaanstad, de overgrote meerderheid, die manier van doen beu is."

Ook bij dit onderwerp speelt dat, zegt Hamming. "Wat mij betreft mag iedereen anders in dit onderwerp zitten. Ik sluit geen enkele visie uit. Het enige wat voor mij onacceptabel is, is als we niet naar elkaar luisteren. "

Zaankanters Tegen Racisme: "Polarisatie bestond al voordat wij deze acties deden omdat er structureel gediscrimineerd wordt. Aardig vragen is lange tijd al gebeurd. Maar van aardig vragen en leuk in gesprek gaan komt geen verandering: de machtsverhouding is namelijk scheef."

Uitnodiging

Burgemeester Jan Hamming wil graag de mensen die de leuzen hebben aangebracht op de stoep van het stadhuis uitnodigen voor een gesprek. "Mijn deur staat altijd open." De actiegroep vertelt aan NH Nieuws dat ze met de burgervader in gesprek gaan." Maar in dat gesprek gaan wij harde eisen stellen want wij vinden zijn standpunt (of het gebrek er aan) onacceptabel."

Je gaat ook niet op iemand tenen staan die 'au' roept en dan zeggen dan je nog in een proces zit om je voet te verschuiven

Zaankanters Tegen Racisme

"Verandering langzaam stimuleren is niet eerlijk naar mensen die lijden onder racisme", vervolgt de actiegroep. "Het is te laat. Je gaat ook niet op iemand tenen staan die 'au' roept en dan zeggen dan je nog in een proces zit om je voet te verschuiven."

De actiegroep heeft eerder ingesproken bij een raadsvergadering en wacht al meer dan een jaar op een vervolg uitnodiging. "De burgemeester houdt rekening met de gevoelens van merendeel vrij oudere witte mensen en kiest om de gevoelens van kinderen te negeren. Ook voor de jarenlange lijdensweg van onze zwarte mede Zaankanters is geen echt begrip. Op scholen is Zwarte Piet weg, waarom wordt er met geld van Zaankanters nog langer vastgehouden aan deze racistische uiting."

De burgemeester heeft nu aangegeven dat hij eerst zelf wil praten. Zaankanters Tegen Racisme: "Gesprek faciliteren noemt hij het. Wij noemen het het gesprek controleren. Ja, wij willen oprecht en constructief meehelpen het Sinterklaas feest inclusief te maken voor alle kinderen samen met de intochtcommités. Het is de burgemeester die op de rem trapte."

Wanneer het gesprek gaat plaatvinden, is nog niet bekend.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]