Ga naar Content

Viskringloop in de race voor Dutch Design Award: "Wereld een beetje mooier maken"

De Viskringloop Wieringermeer is genomineerd voor de prestigieuze Dutch Design Awards. De viskringloop is een ontwerp van kunstenaar Pé Okx en ecoloog Cor ten Haaf uit Groet en het Haarlemse bureau Hosper. De 'gestolde rimpeling van het water', zoals Okx het noemt, ligt langs het Amstelmeerkanaal en is bedoeld als paai- en broedplaats voor vis. De nominatie voor de Dutch Design Award is een bekroning voor het project, zegt Pé Okx: "Het is fijn om op deze manier de wereld een beetje mooier te maken."

De viskringloop Wieringermeer zoals het in 2021 is opgeleverd - Foto: Pé Okx

De Viskringloop Wieringermeer is vorig jaar aangelegd in opdracht van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dat paaigrond voor vissen moest ontwikkelen. "Het is grappig dat ze buiten hun kaders zijn gegaan", zegt kunstenaar Pé Okx, "zeker voor een waterschap waar het houden van droge voeten het belangrijkste is en de fantasie later komt. Je kunt dus binnen waterbeheer veel meer doen met fantasie in combinatie met ecologische natuurontwikkeling."

Rimpeling

Okx heeft jaren aan het project gewerkt met ecoloog Cor ten Haaf en het  bureau Hosper dat zich specialiseert in landschapsarchitectuur. Okx: "Vaak is het zo dat er iets voor waterbeheer moet komen en pas als laatste 'dat het er ook nog een beetje leuk uit moet zien'. Cor kwam daarom bij mij terecht. Er is ontzettend veel tijd gestoken in ingenieurswerk door het bureau. Voor mij is het gewoon een mooi idee dat je op de oude zeebodem een rimpeling kunt aanbrengen, een gestolde waterrimpeling."

Tekst gaat door onder de video.

Viskringloop in Wieringermeer - NH Nieuws

Ecoloog Cor ten Haaf is blij met de nominatie, maar het is op de eerste plaats een natuurproject, zegt hij: "En het is nu al geslaagd. Alle gangbare vissoorten zitten er al. Het is een mooie pleisterplaats voor vogels en waar ik helemaal versteld van sta, is de gigantische hoeveelheid kant- en waterplanten. Zeker het aarvederkruid is een teken van schoon en voedselrijk water. Het is er allemaal spontaan opgekomen."

'Land Art'

De viskringloop dingt mee in de categorie 'Habitat' van de Dutch Design Award. Ten Haaf: "Bij veel 'land art' is de natuurwaarde vaak een toevallige bijkomstigheid. Bij ons project is het juist de bedoeling. Dat is ook de reden voor de nominatie." De uitslag is op 27 oktober. Spannend, vindt kunstenaar Pé Okx: "We hebben grote concurrentie van het Depot van Boijmans van Beuningen. Ik hoop vooral dat er nieuwe spannende dingen uit voortkomen die we mogen uitvoeren."

Hieronder een video die het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft laten maken over de aanleg van de viskringloop.

Afgelopen week won het project Viskringloop Wieringermeer de Arie Keplerprijs 2022 voor beste ontwerp in de categorie 'Noord-Hollands DNA'. Het ontwerp wordt vooral geroemd voor de landschappelijke inpassing en ontwerp van een leefgebied voor vis, als 'land art' in de polder.

Het terrein van de viskringloop is vrij toegankelijk. Een uitkijktoren geeft overzicht over het hele gebied. Hieronder vind je de locatie van het natuurproject.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]