Ga naar Content

Natuurlijk Noord-Holland: De dijk openbreken voor vissen heeft succes

Op steeds meer plekken worden er gaten gemaakt in de dijk. De keiharde scheiding tussen binnen- en buitenwater en tussen zout- en zoet water heeft de natuur geen goed gedaan. Zelfs het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier, dat in het grootste deel van Noord-Holland waakt over onze waterveiligheid, zet hier en daar de sluizen op een kier. Zoals sinds kort in de Viskringloop Wieringen.

Foto:

Sandra Roodzand is op zoek naar vis. Met een groot schepnet gaat ze de oevers langs van de viskringloop. Helaas wordt ze iedere keer als ze het visnet binnenhaalt teleurgesteld: "Weer niks!" En zo gek is dat niet. "Eigenlijk is dit pas het eerste jaar dat de viskringloop af is. Hiervoor was dit een weiland." Nu lopen er om elkaar draaiende sloten in een waaierpatroon, vers uitgegraven in de grond.

Je kunt zien dat de natuur hier nog op stoom moet komen."Kijk overal groeit flap, van dat slijmerige wier. Riet komt hier en daar al op, maar er groeien nog maar weinig waterplanten. Dat betekent dat de zuurstofhuishouding in het water nog niet optimaal is. We moeten nog een paar jaar wachten voordat het hier echt vol vis zit."

Viskringloop in Wieringermeer - NH Nieuws

Toch weten vissen de kringloop al wel te vinden. Vanuit de voorboezem, het naastgelegen kanaal dat de zuidkant van Wieringen omringd, zwemt vis het gebied in. En uit. "Dat weten we omdat er camera's zitten in de grote buis die de twee wateren met elkaar verbindt. We zien grote schubkarpers zwemmen. Voorntjes ook, maar vooral de doelsoorten: stekelbaars en paling."

Leven tussen zee en sloten

De stekelbaars wordt in de sloot geboren en zoekt zijn weg naar zee om daar verder te leven. De paling zwemt de omgekeerde route: "Die wordt geboren op zee en zoekt als glasaal de beschutting van Noord-Hollandse sloten. Als hij eenmaal volwassen is wil de paling weer naar zee om zich voort te planten. Dat het zo slecht gaat met de aal komt, onder andere, omdat er nog maar weinig plekken over zijn waar vis van zout naar zoet en weer terug kan zwemmen.

De viskringloop Wieringen belooft een mooi natuurgebied te worden. Mooi voor ons, maar voor levensbelang voor diverse soorten vissen.

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]