Ga naar Content

Nick van der Velden en Melvin Platje zeer aangeslagen na stadionramp Indonesië

Na afloop van de wedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya (2-3) in Indonesië ging het helemaal mis. Supporters van de thuisploeg stormden het veld op om hun ongenoegen te uiten. Zeker 125 toeschouwers zijn overleden, nadat er rellen uitbraken. Noord-Hollanders Nick van der Velden en Melvin Platje hebben beiden in Indonesië gevoetbald bij Bali United en zijn geschrokken van de ramp.

Nick van der Velden (l) en Melvin Platje speelden allebei in Indonesië en schrokken behoorlijk van het nieuws - Foto: Pro Shots/ NH Nieuws

Er ontstond paniek in het stadion, nadat de politie met traangasgranaten ging gooien. In de chaos werden supporters verpletterd. "Door een vriend vanuit Indonesië werd ik gebeld met het nieuws", vertelt Melvin Platje, die vier jaar in Indonesië speelde. "Ik schrok er natuurlijk heel erg van. Ik begreep dat ook vrouwen en kinderen zijn verpletterd."

Het duel tussen Arema FC en Persebaya Surabaya is een echte klassieker. "Naast die clubs heb je nog Persib Bandung en Persija Jakarta. Dat zijn de vier grootste clubs van Indonesië", weet Nick van der Velden, die in het seizoen 2017/18 bij Bali United voetbalde.

Geen uitpubliek

"Er mocht geen uitpubliek aanwezig zijn van Persebaya, omdat dit als een risicowedstrijd werd gezien", schetst de oud-voetballer. "Arema verloor voor het eerst in 23 jaar. Het is een grote club met veel fans, die eisen dat je kampioen wordt. Als dat niet gebeurt, gaat het al rommelen bij de aanhangers."

Tekst gaat verder onder de tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Het is heel heftig dat dit in deze tijd nog kan gebeuren" 

oud-voetballer nick van der velden

Gepantserde wagens

Van der Velden en Platje speelden samen bij Bali United. Na afloop van een wedstrijd tegen PSM Makassar werden ze met gepantserde wagens afgevoerd. Van der Velden: "De politie heeft niet goed ingegrepen. Volgens mij mag je niet eens van de FIFA traangas gebruiken. Het is heel heftig dat dit in deze tijd nog kan gebeuren." 

"Het stadion zat natuurlijk helemaal vol, vanwege de derby", weet Platje. "Arema is een club met veel supporters. Het is schandalig hoe de politie heeft ingegrepen." Voorlopig ligt de competitie stil in Indonesië. "Ze moeten goed gaan nadenken hoe ze de veiligheid gaan verbeteren. Misschien moeten ze maar zonder supporters gaan spelen. Ik vind het ook heel erg voor de families."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52