Alarmbellen gaan af bij FC Volendam: voorlaatste na wanvertoning in Sittard

FC Volendam is op bezoek bij Fortuna Sittard tegen een ongekende zeperd aangelopen. In Zuid-Limburg keken de Volendammers bij rust al tegen een 2-0 achterstand aan en stond het na een rode kaart van Bilal Ould-Chikh met tien man. Door de nederlaag is Volendam voorbijgestreefd door Fortuna en bekleedt Het Nieuwe Oranje de voorlaatste plaats in de eredivisie.

De rode kaart van Bilal Ould-Chikh was doorslaggevend tegen Fortuna Sittard - Foto: Pro Shots / Johan Manders

Voorafgaand aan de wedstrijd in Sittard werd een minuut stilte gehouden vanwege de stadionrellen in Indonesië, die aan meer dan honderd mensen het leven heeft gekost. Hoewel de wedstrijd in het zuiden al vroeg begon, leek Fortuna Sittard het meest wakker. De thuisploeg nam het initiatief met een aanvallend begin zonder echt gevaarlijk te worden. In de omschakeling kreeg FC Volendam via Derry John Murkin en Bilal Ould-Chikh de eerste mogelijkheden.

De 400 meegereisde Volendam-supporters, met een gratis kaartje, waren luidkeels te horen. Zij zagen hun ploeg vooral slordigheden aan de bal vertonen. Dat leidde halverwege de eerste helft een gigantische kans voor Burak Yilmaz in.  Razendsnel uitkomen van Filip Stankovic voorkwam dat de Turkse superspits een doelkans kon creëren. Een minuut later troefde linksback George Cox zijn tegenstander Bilal Ould-Chikh eenvoudig af en schoot vervolgens wild over van buiten de zestien.

Tegengoal en rood

Op het moment dat de aanvalsdrift van Fortuna Sittard ging liggen en Volendam rustiger aan de bal was, kreeg de ploeg van trainer Wim Jonk wel de tegentreffer om de oren. Rechtsbuiten Úmaro Embaló, overgenomen van Benfica, schoot in de 33e minuut een afvallende bal perfect in de kruising: 1-0.

Tekst loopt door onder de tweet.

En vier minuten later werd het nog erger voor Volendam. Bilal Ould-Chikh trapte Cox hard op de knie en kreeg na tussenkomst van de VAR direct rood. De bezoekers snakten naar de rust en zagen Murkin de bal nog bijna achter zijn eigen doelman werken. Tot overmaat van ramp werkte Oğuzhan Özyakup in de 44e minuut de 2-0 binnen uit een voorzet van de rechterkant.

Kanonnenvoer

In de rust werd Henk Veerman binnen de lijnen gebracht, maar Volendam moest met tien man alsnog veel achteruit lopen. De bezoekers kregen kans op kans te verwerken en zagen Yilmaz doelman Stankovic omspelen en op de paal schieten. Aan de andere kant kreeg Robert Mühren de uitgelezen kans op de aansluitingstreffer, maar de spits schoot tegen de uitkomende Fortuna-keeper Ivor Pandov op. Dat was slechts een enkele opleving in de tweede helft.

Volendam moest aan de andere kant echt oppassen dat het niet tegen een oorwassing aanliep. In de 66e minuut raakte Fortuna Sittard opnieuw het houtwerk via Inigo Córdoba, die werd weggestoken door Yilmaz. De malaise leek in de slotfase nog erger te worden voor de bezoekers na een overtreding van Murkin. Scheidsrechter Dennis Higler gaf eerst een penalty, maar dat werd teruggedraaid door de VAR. Daardoor bleef het 2-0 in Sittard.

FC Volendam ziet Fortuna Sittard door de nederlaag voorbij springen op de ranglijst en zakt naar de zeventiende plaats. Volgende week zaterdag (aftrap 16.30 uur) komt landskampioen Ajax op bezoek in het vissersdorp.

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Plat, Benamar (W. Ould-Chikh/60), Mbuyamba, Murkin; Mirani, Eiting, Oristanio, Van Mieghem (Veerman/46), Mühren (Zeefuik/72), B. Ould-Chikh