Ga naar Content

Wéér auto's in de fik in Zaandam, maar is het een pyromaan? 'Een roep om aandacht'

Is er een pyromaan actief in Zaandam? Gisteren zijn er opnieuw twee auto's in vlammen opgegaan in de Prinsenstraat. De politie spreekt inmiddels van een 'opvallend patroon', want de autobrand van dinsdag was al de negende in 2022. 

Twee auto's branden af in Prinsenstraat Zaandam - Foto: Foto's: NieuwsFoto.nl

Bij eerdere autobranden werden in totaal elf auto's verwoest. Tot op heden heeft de politie daarvoor nog geen verdachte aangehouden. Of alle branden door dezelfde persoon zijn aangestoken, kan de politie nog niet zeggen. Het onderzoek is op dit moment nog in volle gang. De politie geeft aan dat er een 'reeks' van autobranden te herkennen is, maar weet uit ervaring dat dit lang niet altijd duidt op een pyromaan. 

Eenzaam

Forensisch psycholoog Ernst Ameling is gespecialiseerd in de werkwijze van pyromanen. Hij ziet aanwijzingen dat in Zaandam een pyromaan actief is: "Het wordt wel waarschijnlijk, maar zekerheid heb je pas als hij gepakt is. Belangrijk hierbij zijn motieven. Pyromanen stichten geen brand om mensen in levensgevaar te brengen of voor politieke doeleinden, maar hebben interne motivaties."

Bekijk op de kaart hieronder alle autobranden in Zaandam van het afgelopen jaar.

Die 'interne motivaties' kunnen nogal van elkaar verschillen, vertelt Ameling: "Meestal is het een roep om beroemd te worden, om aandacht te krijgen die ze nooit hebben gehad. Sociaal gezien zijn ze meestal niet sterk, ze zijn vaak eenzaam en hebben geen vrienden. Daarom willen ze commotie veroorzaken, zodat het even om hen draait."

In de buurt 

Volgens Ameling zijn pyromanen vaak niet de slimsten. "Dat verzin ik niet zelf, dit blijkt uit statistieken", legt hij uit. "De daders zijn vaak object-trouw. In dit geval zijn het auto's, omdat deze makkelijk in de fik gaan. In een droge zomer kunnen dit ook coniferen zijn. Daarnaast opereren ze ook vaak in eigen buurt, of een buurt die ze goed kennen. Dit doen ze omdat ze de vluchtroutes goed kennen."

Of dit ook voor de dader in Zaandam geldt, wordt nog onderzocht door de politie. Een woordvoerder geeft aan dat hij de kans dat er een brandstichter actief is niet erg groot acht. "De politie onderzoekt alle autobranden in de provincie. En eigenlijk zien we vrijwel nooit dat voor een reeks branden maar één persoon verantwoordelijk is. Veel vaker gaat het om ruzies in de relationele sfeer, of een vete tussen twee groepen die elkaars auto's aansteken. Er is zelden sprake van een pyromaan."

Voor de auto's maakt dat overigens geen verschil. Hoewel de brandweer er gisteren snel bij was, zijn de twee auto’s zeer ernstig beschadigd. De politie roept getuigen om contact op te nemen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.